Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější kynuté buchty bez vajec | recept

Jak upéct zdravější kynuté buchty bez vajec | recept

Zdravější kynuté buchty bez vajec | recept. Dodržujete bezvaječnou dietu nebo Vám jen doma došla vajíčka, a přesto si chcete upéct kynuté buchty? Opravdu to není problém. Zkuste náš recept na zdravější kynuté buchty, které jsou připravené ze špaldové mouky bez použití vajec. S těstem se pracuje jako s klasickým kynutým těstem a buchty ze špaldové mouky chutnají možná ještě lépe než ty z bílé pšeničné.

Co je potřeba

  • 500 g hladké špaldové mouky (část množství lze nahradit celozrnnou špaldovou moukou)
  • 250 ml mléka
  • 80 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 30 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček instantního)
  • Libovolná náplň: tvaroh z kostky smíchaný s cukrem a třtinovým cukrem, povidla, džem či maková náplň apod.
  • Pečicí papír na vyložení pekáče nebo máslo na vymazání
1

Postup pro přípravu zdravějších kynutých buchet bez vajec je následující:

Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžící cukru a lžící špaldové mouky a přelijeme trochou vlahého mléka. Pod utěrkou necháme vzejít kvásek.

2

V jiné míse smícháme povolené máslo s cukrem a zbytkem vlahého mléka, přidáme vykynutý kvásek a přisypeme mouku. Rukama a vařečkou nebo pomocí elektrického hnětače na těsto vypracujeme hladké těsto konzistence klasického kynutého těsta a necháme jej na teplém místě kynout asi hodinu.

3

Z  těsta odkrajujeme stejně velké kousky, z těch následně tvoříme placičky, které plníme libovolnou náplní a zabalujeme je do tvaru kuličky.

4

Buchty skládáme do pekáče vymazaného máslem nebo vyloženého pečicím papírem, každou potřeme rozehřátým máslem nebo mlékem a necháme je ještě alespoň 15 minut odpočinout.

5

Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a buchty pečeme asi 20 - 25 minut dozlatova.

6

Buchty necháme vychladnout, pocukrujeme je třtinovým moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Tipy

  • Pokud dodržujete také bezmléčnou dietu, nahraďte mléko vodou nebo rostlinným mlékem.
  • Do těsta je možné přidat také bio vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.