Jak upéct zdravější kynuté buchty bez vajec | recept
Zdravější kynuté buchty bez vajec | recept. Dodržujete bezvaječnou dietu nebo Vám jen doma došla vajíčka, a přesto si chcete upéct kynuté buchty? Opravdu to není problém. Zkuste náš recept na zdravější kynuté buchty, které jsou připravené ze špaldové mouky bez použití vajec. S těstem se pracuje jako s klasickým kynutým těstem a buchty ze špaldové mouky chutnají možná ještě lépe než ty z bílé pšeničné.
Co je potřeba
- 500 g hladké špaldové mouky (část množství lze nahradit celozrnnou špaldovou moukou)
- 250 ml mléka
- 80 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 30 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček instantního)
- Libovolná náplň: tvaroh z kostky smíchaný s cukrem a třtinovým cukrem, povidla, džem či maková náplň apod.
- Pečicí papír na vyložení pekáče nebo máslo na vymazání
Krok 1
Postup pro přípravu zdravějších kynutých buchet bez vajec je následující:
Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžící cukru a lžící špaldové mouky a přelijeme trochou vlahého mléka. Pod utěrkou necháme vzejít kvásek.
Krok 2
V jiné míse smícháme povolené máslo s cukrem a zbytkem vlahého mléka, přidáme vykynutý kvásek a přisypeme mouku. Rukama a vařečkou nebo pomocí elektrického hnětače na těsto vypracujeme hladké těsto konzistence klasického kynutého těsta a necháme jej na teplém místě kynout asi hodinu.
Krok 3
Z těsta odkrajujeme stejně velké kousky, z těch následně tvoříme placičky, které plníme libovolnou náplní a zabalujeme je do tvaru kuličky.
Krok 4
Buchty skládáme do pekáče vymazaného máslem nebo vyloženého pečicím papírem, každou potřeme rozehřátým máslem nebo mlékem a necháme je ještě alespoň 15 minut odpočinout.
Krok 5
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a buchty pečeme asi 20 - 25 minut dozlatova.
Krok 6
Buchty necháme vychladnout, pocukrujeme je třtinovým moučkovým cukrem a můžeme podávat.
- Pokud dodržujete také bezmléčnou dietu, nahraďte mléko vodou nebo rostlinným mlékem.
- Do těsta je možné přidat také bio vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku.