Jak upéct zdravější koláč s letními jablky a tvarohem
Jak upéct zdravější koláč s letními jablky a tvarohem. Letní jablka vynikají svou šťavnatostí a zejména nakyslou chutí, kterou můžete využít třeba při přípravě sladkých pokrmů a moučníků. Zkuste si upéct zdravější koláč s letními jablky a tvarohem podle následujícího receptu. Mimo sezónu lze použít jakákoliv jablka, pokud by však byla příliš sladká, je vhodné doplnit je citronovou šťávou, aby moučník získal výraznější chuť.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto (na kulatou koláčovou formu):
- 1 vejce
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek mléka (kravského či rostlinného)
- 3 lžíce oleje
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
- špetka soli
- máslo a hrubá špaldová mouka na vymazání a vysypání formy
Na tvarohový krém budeme potřebovat:
- 250 g měkkého tvarohu
- 400 g hustého bílého jogurtu
- 1/3–1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 BIO vanilkový cukr
Na jablkovou náplň si připravíme:
- 5 větších letních jablek
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
Tipy
Bílý jogurt a tvaroh lze v receptu takřka libovolně zaměnit či zkombinovat, případně můžete použít i ricottu či mascarpone.
Jablka je možné nahradit jiným sezónním ovocem – nejlépe však s nakyslou chutí.
Diskuze k článku