Jak upéct zdravé mrkvové cukroví | recept
Mrkvové cukroví? Možná zní poněkud zvláštně, ale ve chvíli, kdy ho ochutnáte, nebudete litovat. Jak už název vypovídá, jednou z hlavních surovin tohoto vánočního cukroví bude mrkev. Dodá totiž cukroví sladkou chuť a vláčnost. A další výhoda? Do samotného těsta se ale nedává ani gram cukru. A pokud vyberete mrkev pěkně sladkou, o to méně cukru budete potřebovat i na obalení cukroví. Příprava mrkvovího cukroví je rychlá, krásně se s ním pracuje. A nakonec se rozplývá na jazyku! Upečte si je týden před Vánoci. Pěkně se rozleží, nic ale neubírá na jeho chuti, konzumuje-li se hned, klidně ještě teplé.
Co je potřeba
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g na jemno nastrouhané mrkve (vybíráme sladší)
- 250 g másla
- 1/2 prášku do pečiva
Moučkový a vanilkový cukr na obalení, kdo má rád skořicový, rozhodně neprohloupí, použije-li i ten.
Možností je spousta, např. nechat mrkvové cukroví vychladnout, lepit je marmeládou, nebo posypat mandlemi. Kdo chce mít mrkvové cukroví ještě zdravější, může místo polohrubé mouky, použít mouku celozrnnou.
Máslo si necháme povolit, např. na pár sekund v mikrovlnné troubě. Do mouky prosejeme prášek na pečení a všechny suroviny smícháme. Vypracujeme těsto, které necháme v lednici asi půl hodiny odležet. Vyválíme cca 3–4 mm tlustý plát a vykrajujeme. Pečeme v troubě na pečicím papíře na 180 stupňů asi 10 až 15 minut, podle zkušeností s vlastní troubou. Těsto v troubě nabude, pěkně se nafoukne. Jakmile začne být mrkvové cukroví růžové, je hotové.
Hotové, ještě horké mrkvové cukroví obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového, nebo skořicového cukru. Doporučuji vyzkoušet po malém množství všechny varianty. Uvidíte, která vám bude chutnat nejvíce. Závěrem je třeba říci, že vaše chuťové buňky a nejen ony, budou uspokojené ve chvíli, kdy toto mrkvové cukroví ochutnáte. U dětí je stejně oblíbené, jako např. hitparádové perníčky.
Diskuze k článku