Jak upéct zdravé mrkvové cukroví | recept
Mrkvové cukroví? Možná zní poněkud zvláštně, ale ve chvíli, kdy ho ochutnáte, nebudete litovat. Jak už název vypovídá, jednou z hlavních surovin tohoto vánočního cukroví bude mrkev. Dodá totiž cukroví sladkou chuť a vláčnost. A další výhoda? Do samotného těsta se ale nedává ani gram cukru. A pokud vyberete mrkev pěkně sladkou, o to méně cukru budete potřebovat i na obalení cukroví. Příprava mrkvovího cukroví je rychlá, krásně se s ním pracuje. A nakonec se rozplývá na jazyku! Upečte si je týden před Vánoci. Pěkně se rozleží, nic ale neubírá na jeho chuti, konzumuje-li se hned, klidně ještě teplé.
Co je potřeba
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g na jemno nastrouhané mrkve (vybíráme sladší)
- 250 g másla
- 1/2 prášku do pečiva
Moučkový a vanilkový cukr na obalení, kdo má rád skořicový, rozhodně neprohloupí, použije-li i ten.
Možností je spousta, např. nechat mrkvové cukroví vychladnout, lepit je marmeládou, nebo posypat mandlemi. Kdo chce mít mrkvové cukroví ještě zdravější, může místo polohrubé mouky, použít mouku celozrnnou.
Krok 1
Máslo si necháme povolit, např. na pár sekund v mikrovlnné troubě. Do mouky prosejeme prášek na pečení a všechny suroviny smícháme. Vypracujeme těsto, které necháme v lednici asi půl hodiny odležet. Vyválíme cca 3–4 mm tlustý plát a vykrajujeme. Pečeme v troubě na pečicím papíře na 180 stupňů asi 10 až 15 minut, podle zkušeností s vlastní troubou. Těsto v troubě nabude, pěkně se nafoukne. Jakmile začne být mrkvové cukroví růžové, je hotové.
Krok 2
Hotové, ještě horké mrkvové cukroví obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového, nebo skořicového cukru. Doporučuji vyzkoušet po malém množství všechny varianty. Uvidíte, která vám bude chutnat nejvíce. Závěrem je třeba říci, že vaše chuťové buňky a nejen ony, budou uspokojené ve chvíli, kdy toto mrkvové cukroví ochutnáte. U dětí je stejně oblíbené, jako např. hitparádové perníčky.