Jak upéct větrníčky se slanou náplní | recept z odpalovaného těsta
Větrníčky se slanou náplní | recept. Dnes přinášíme tip na větrníčky z odpalovaného těsta se slanou náplní. Jsou vždy vítaným zpestřením pohoštění, pochutná si na nich každý, nejenom ten, kdo nemůže sladké. Těsto je univerzální, plnit ho můžete jakoukoli pomazánkou nebo pěnou podle vlastní chuti. Korpusy lze snadno zmrazit, můžete je napéct do zásoby a plnit podle potřeby. Rozmrznou bleskově.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 ml vody
- 80 g másla nebo Hery
- 150 g polohrubé mouky
- sůl
- 4 vejce
Náplň:
- suroviny podle vybrané náplně – viz článek
Jak začít s přípravou odpalovaného těsta
Do nádoby s širším dnem odměřte vodu, osolte polovinou lžičky soli a přidejte tuk. Přiveďte k varu a do vroucí směsi za stálého míchání vsypte mouku. Snižte teplotu a míchejte tak dlouho, až se utvoří koule, která se nebude chytat vařečky ani stěn nebo dna nádoby. Pak odstavte, těsto na větrníčky vařečkou rozprostřete a nechte téměř vychladnout.
Dokončení těsta – zašlehání vajec
Těsto na větrníčky přendejte do jiné nádoby, tentokrát je výhodné, bude-li hlubší. Vyšší okraje hrnce zamezí případnému znečištění okolních prostor. Po jednom kuse zašlehejte za pomoci kuchyňské techniky do těsta všechny 4 vejce. Další vejce přidávejte až tehdy, je-li předchozí dobře zašlehané.
Jak větrníčky upéct a připravit k plnění
Těsto na větrníčky zdobičkou nastříkejte na plech pomazaný tukem a vkládejte do předem vyhřáté trouby na 250 °C. Při této teplotě je nechte několik minut, odpalované těsto se zvedne do výšky, pak teplotu snižte na 200 °C a větrníčky dopečte. Troubu během pečení neotvírejte, pečivo by kleslo. Upečené kousky přeložte na mřížku a nechte vychladnout. Studené rozkrojte pilkovým nožem a naplňte podle chuti.
Slané pohoštění můžete také upéct z listového těsta, má výhodu, že pečivo je upečené během chvilky a náplně mohou být také slané i sladké.
Čím větrníčky naplnit
Tipy na náplň
- Sýrová náplň
180 g změklého másla, 120 g taveného sýra, 200 g strouhaného tvrdého sýra, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř. Vše vyšlehat.
- Náplň s Nivou
150 g měkkého tvarohu, 100 g majolky, 100 g Nivy, 1 cibule, 4 lžíce piva, sladká paprika. Vyšleháme dohromady.
- Křenová náplň
200 g strouhaného tvrdého sýra, 100 g křenu (i méně), ušlehaná smetana ze 125 ml, sůl. Vše promíchat.
- Salámová se sýrem
200 g strouhaného eidamu, 100 g salámu (např. Vysočina), 200 g másla, sůl, mletý pepř, lžíce hořčice. Vše vyšlehat.
- Papriková
250 g měkkého tvarohu, 50 g másla, 2 červené papriky, chilli paprička, sůl, několik lžic smetany podle potřeby. Vše umixovat.
- Ořechová
100 g mletých vlašských ořechů, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 200 g másla, 3 stroužky česneku, sůl. Vše vymíchat.
Jestliže jste si nevybrali, další recepty neleznete na této stránce: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-ruzne-druhy-slanych-kremu.html
Diskuze k článku