Co je potřeba

Na těsto:

  • 1/8 l mléka
  • 1/8 l vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 g másla
  • 220 g hrubé mouky
  • 6 vajec
  • 125 g strouhaného sýru (Madeland, Ementál)
  • kmín na posyp (sezam, sůl, plátky mandlí aj.)

Na náplň:

  • 200 g másla
  • kelímek zakysané smetany
  • 4 kostky žervé
  • sůl
  • mletý pepř
  • česnek podle vlastního uvážení
1

Svařte vodu s mlékem, solí a máslem. Jakmile je máslo rozpuštěné a směs začne vřít, přidejte mouku. Mouku nasypte najednou celé předepsané množství a vařečkou ji vymíchejte dohladka. Těsto míchejte tak dlouho, dokud se neutvoří hrouda (viz ilustrační obrázek), na dně nádoby bude bílý povlak. Poté těsto odstavte a nechte vychladnout.

2

Do vychladlého (nemusí být úplně studené) těsta postupně po jednom zašlehejte vejce. Další vejce přidejte teprve tehdy, je-li předešlé dobře vymíchané. 

3

Tvrdý sýr nastrouhejte a přidejte do těsta až jako poslední. Těsto si připravte do cukrářského pytlíku s větší řezanou špičkou.

4

Připravte si plechy na pečení. Vymažte je kouskem libovolného tuhého tuku. Aby byly věnečky stejně velké, namočte kruhovou formičku do mouky a obtiskněte ji do tuku na plechu. Bude se vám lépe pracovat. Nastříkané věnečky posypte kmínem, sezamem, drcenými ořechy aj.

5

Věnečky pečte při vyšší teplotě – přibližně 220 °C a do trouby vložte malý kastrůlek s vodou. Troubu neotvírejte, aby věnečky hezky vyskočily. Po zezlátnutí je vyjměte z trouby a nechte vychladnout na kuchyňské mřížce. Pak je rozkrojte pilkovým nožem uprostřed na dvě poloviny.

6

Klasickou náplní je česneková pomazánka. Zhotovíte ji z másla, smetany, žervé, česneku a ochutíte pepřem a solí. Pomazánku k plnění si můžete udělat i z plísňových nebo tavených sýrů a ochutit podle sebe.

7

Pomazánku nanášíme také pomocí pytlíku s řezanou špičkou. Po naplnění nechte hotové věnečky v chladu. Z uvedeného množství je 45 věnečků.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (3 votes)