Jak upéct velikonoční mazanec | recept
Nejlepší velikonoční mazanec? A co vyzkoušet tento recept? Mazanec je typický velikonoční výrobek z kynutého těsta. Pochází z konce 15. a začátku 16. století. Mazanec byl vítanou velikonoční pochoutkou pro naše předky. Postili se před Velikonocemi nejen od masa, ale také od mléka a vajec. A tyto ingredience mazanec právě obsahuje. Podle receptu si upečeme domácí mazanec - mazancový věnec.
Co je potřeba
máslo 200g
citrónová kůra 1 lžička
cukr 200g
žloutek 4 ks
polohrubá mouka 1kg
sůl 5g
vanilinový cukr 1ks
droždí 60g
rum 2 lžíce
rozinky 100g
mandle 50g
mléko 400ml
Tipy
Mazanec pečeme 10 minut na 180 °C, potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30 minut.
Diskuze k videu