Velikonoční mazanec | recept. Mazance se tradičně pečou na Bílou sobotu a o velikonoční neděli se nechávaly posvětit v kostele. Je to jedno z nejstarších obřadních jídel. Mazanec je kynutý bochánek ze sladkého těžšího těsta s mandlemi a rozinkami. Před pečením se mazanec nahoře nařízne do tvaru kříže, aby připomínal Kristovu oběť.
Co je potřeba
900 g polohrubé mouky
375 ml vlažného mléka
42 g droždí (1 kostka)
150 g rozpuštěného másla
špetka soli
150 g moučkového cukru
2 vejce
vanilkový cukr nebo vanilka
špetka muškátového květu nebo ořechu
strouhaná citronová kůra
mandle a rozinky
vejce na potření
1
V míse promísíme polohrubou mouku s moučkovým cukrem, nastrouhaným muškátovým oříškem nebo drceným muškátovým květem a strouhanou citronovou kůrou.
2
Do poloviny potřebného množství mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V teple bude kvásek připraven k použití zhruba po 10 minutách.
3
Do mísy k mouce a ostatním surovinám přidáme vykynutý kvásek, zbývající část mléka s rozšlehanými vejci, rozpuštěné máslo a zaděláme těsto. Těsto důkladně vypracujeme nejprve vařečkou, potom rukama. Těsto by se nemělo příliš lepit. Zpracované těsto dáme vykynout na teplé místo a mísu přikryjeme utěrkou.
4
Zhruba po 40 minutách kynutí těsto v míse promícháme a necháme znovu kynout. Po vykynutí přidáme rozinky a mandle, zapracujeme je do těsta a opět necháme bochánek kynout. .
5
Když je těsto vykynuté, utvoříme z něj dva menší nebo jeden velký bochánek. Celý ho pomažeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme sekanými mandlemi. Po zaschnutí vršek mazance nakrojíme do kříže. Před vložením do trouby ho necháme na plechu odpočívat alespoň 20 minut.
6
Mazanec vkládáme do předem vyhřáté trouby – na teplotu 180 °C. Při této teplotě ho pečeme 7 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a mazanec dopečeme. Velký mazanec se peče přibližně 40 minut. Krájíme po vychladnutí a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Mazanec z bramborového těsta | recept. Netradiční mazanec z bramborového těsta vydrží hodně dlouho vláčný. Jeho příprava je rychlá, nenechává se dlouh…
Čokoládový beránek | recept. Beránek patří mezi obřadní jídla, která se dávají světit v kostele. Beránek je v křesťanství symbol Ježíše Krista jako Vy…
Jak upéct velikonoční mazanec | recept. Dozlatova vypečený, posypaný mandlemi a uvnitř báječně žluťoučký. Přesně tak by měl vypadat správně upečený ma…
Sladká velikonoční vajíčka | recept. K Velikonocům neodmyslitelně patří vejce. Zkuste letos místo tradičních vajec natvrdo nebo vajíček z čokolády pod…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku