Jak upéct mazanec na Velikonoce | recept
Velikonoční mazanec | recept. Mazance se tradičně pečou na Bílou sobotu a o velikonoční neděli se nechávaly posvětit v kostele. Je to jedno z nejstarších obřadních jídel. Mazanec je kynutý bochánek ze sladkého těžšího těsta s mandlemi a rozinkami. Před pečením se mazanec nahoře nařízne do tvaru kříže, aby připomínal Kristovu oběť.
Co je potřeba
- 900 g polohrubé mouky
- 375 ml vlažného mléka
- 42 g droždí (1 kostka)
- 150 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- vanilkový cukr nebo vanilka
- špetka muškátového květu nebo ořechu
- strouhaná citronová kůra
- mandle a rozinky
- vejce na potření
Krok 1
V míse promísíme polohrubou mouku s moučkovým cukrem, nastrouhaným muškátovým oříškem nebo drceným muškátovým květem a strouhanou citronovou kůrou.
Krok 2
Do poloviny potřebného množství mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V teple bude kvásek připraven k použití zhruba po 10 minutách.
Krok 3
Do mísy k mouce a ostatním surovinám přidáme vykynutý kvásek, zbývající část mléka s rozšlehanými vejci, rozpuštěné máslo a zaděláme těsto. Těsto důkladně vypracujeme nejprve vařečkou, potom rukama. Těsto by se nemělo příliš lepit. Zpracované těsto dáme vykynout na teplé místo a mísu přikryjeme utěrkou.
Krok 4
Zhruba po 40 minutách kynutí těsto v míse promícháme a necháme znovu kynout. Po vykynutí přidáme rozinky a mandle, zapracujeme je do těsta a opět necháme bochánek kynout. .
Krok 5
Když je těsto vykynuté, utvoříme z něj dva menší nebo jeden velký bochánek. Celý ho pomažeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme sekanými mandlemi. Po zaschnutí vršek mazance nakrojíme do kříže. Před vložením do trouby ho necháme na plechu odpočívat alespoň 20 minut.
Krok 6
Mazanec vkládáme do předem vyhřáté trouby – na teplotu 180 °C. Při této teplotě ho pečeme 7 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a mazanec dopečeme. Velký mazanec se peče přibližně 40 minut. Krájíme po vychladnutí a pocukrujeme moučkovým cukrem.