Jak upéct mazanec v domácí pekárně | recept
Jak upéct mazanec v domácí pekárně | recept. Upečeme si mazanec v domácí pekárně. Mazanec z domácí pekárny má dobrou chuť, oblíbený je jako snídaně pro děti, oproti mazanci z plechu je jiný pouze jeho tvar a trošičku i odlišná chuť. Místo kulatého „bochníku“ vám domácí pekárna vyrobí mazanec, který je hranatý. Využijte to ke zpestření velikonočního stolu.
Co je potřeba
Ingredience na těsto:
- 250 ml mléka
- 100 g Hery
- špetka soli
- 1 lžička citronové kůry
- 30 g droždí
- 600 g polohrubé mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 ks vejce
- 70 g sekaných mandlí
- 100 g cukru krupice
Ingredience na ozdobu:
- 50 g mandlí
Ingredience na potření:
- 1 ks vejce
Začneme samozřejmě těstem na mazanec. Do domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme rozšlehaná vejce, rozpuštěný tuk (Heru necháme nejprve rozpustit a pak ztuhnout), sůl, cukr i vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru a droždí. Domácí pekárnu zapneme, nastavíme program pro výrobu těsta. Přidáme mandle.
Pečeme v nastaveném programu domácí pekárny. Například program Klasik u domácích pekáren Eta (střední propečení). Zhruba hodinu před ukončením pečení povrch mazance pomažeme vajíčkem, posypeme mandlemi nebo čokoládovými kousky (dle vlastní fantazie). Mazanec v domácí pekárně pečeme zhruba 3,5 hodiny.
Po vyjmutí z domácí pekárny a vychladnutí lze mazanec krájet. Mazanec si můžete dát potřený máslem, vynikající je s kakaem.
Tipy
Do těsta mazance můžeme dát místo mandlí třeba kandované ovoce, rozinky nebo čokoládu.
Diskuze k článku