Jak upéct třený mazanec | recept na nekynutý mazanec
Jak upéct třený mazanec | recept na nekynutý mazanec. Velikonoční tradicí je pečení tzv. obřadního pečiva, mezi které patří mimo jiné i mazanec. Na kynutou „klasiku“ si ne všechny hospodyňky troufnou. Patříte-li mezi ně, je následující recept právě pro vás. Výsledný mazanec není sice vzhledově žádná hitparáda, chutí ale kynutou tradici s přehledem poráží. Zajímavostí je, že když jsem pátrala po původu, zjistila jsem, že se jedná o modernější variantu irského tradičního pečiva. V Irsku se peče na oslavu dne svatého Patrika.
Co je potřeba
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 100 g cukru
- 50 g mandlí
- 50 g rozinek
- citronová nebo pomerančová kůra
- špetka soli
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 250 ml mléka
- bílek na pomazání
Z těsta vytvarujte bochánek. Nařízněte bochánek na jeho horní straně do kříže, potřete bílkem a na tukem vymazaném plechu upečte. Asi 10 minut pečte při 180 °C, pak dopékejte při 160 °C. Zkuste ke konci pečení zapíchnout špejli, po vytažení musí zůstat suchá. Bochánek můžete upéct i ve formě, udrží si lepší tvar.
Diskuze k článku