jaktak.cz

Jak upéct třený mazanec | recept na nekynutý mazanec

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct třený mazanec | recept na nekynutý mazanec. Velikonoční tradicí je pečení tzv. obřadního pečiva, mezi které patří mimo jiné i mazanec. Na kynutou „klasiku“ si ne všechny hospodyňky troufnou. Patříte-li mezi ně, je  následující recept právě pro vás. Výsledný mazanec není sice vzhledově žádná hitparáda, chutí ale kynutou tradici s přehledem poráží. Zajímavostí je, že když jsem pátrala po původu, zjistila jsem, že se jedná o modernější variantu irského tradičního pečiva. V Irsku se peče na oslavu dne svatého Patrika.

Co je potřeba

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 50 g mandlí
  • 50 g rozinek
  • citronová nebo pomerančová kůra
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 250 ml mléka
  • bílek na pomazání

Krok 1

V misce utřete změklé máslo s cukrem, citronovou nebo pomerančovou kůrou a celým vejcem. Kůra citrusových plodů musí být vhodná ke kulinárním účelům, v obchodech už se takto označené citrusy dají koupit.

Krok 2

Do mouky přidejte balíček kypřicího prášku, sůl a dobře vše promíchejte. Do utřené směsi zapracujte mouku střídavě s mlékem. 

Krok 3

Na závěr přidejte do těsta nasekané loupané mandle a rozinky. Rozinky předem spařte horkou vodou, nebo je nechte máčet v rumu. Znovu dobře propracujte. Pokud se vám těsto zdá příliš nepoddajné, podle potřeby přidejte mouku nebo mléko. Vznikne tužší těsto.

Krok 4

Z těsta vytvarujte bochánek. Nařízněte bochánek na jeho horní straně do kříže, potřete bílkem a na tukem vymazaném plechu upečte. Asi 10 minut pečte při 180 °C, pak dopékejte při 160 °C. Zkuste ke konci pečení zapíchnout špejli, po vytažení musí zůstat suchá. Bochánek můžete upéct i ve formě, udrží si lepší tvar.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-treny-mazanec-recept-na-nekynuty-mazanec.html