Jak upéct tradiční pašijové pečivo – jidáše | recept
Velikonoční jidáše | recept. Jidáše patří k nejstarším velikonočním obřadním pokrmům. Pekly se ve středu a na Zelený čtvrtek, před východem slunce, se podle tradic mělo toto pečivo pomazané medem sníst. Kdo ho snědl, měl být po celý rok chráněn před žihadly vos a hadím uštknutím. Jidáše jsou z kynutého těsta a pečou se ve tvaru spirály. Ta symbolizuje provaz, na kterém se oběsil Jidáš. My si jidáše pečeme nejenom na Velikonoce a netradičně je plníme pudinkem.
Co je potřeba
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g másla nebo Hery
- 1 celé vejce
- 42 g droždí
- 70 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- špetka soli
- citronová kůra
- vejce na potření
- med a máslo na potření hotového pečiva
Vzešlý kvásek a tuk přidáme do misky k ostatním surovinám a vymícháme těsto. Je možné, že bude potřeba podsypávat moukou, to záleží na obsahu lepku v mouce. Podsypávejte moukou hladkou. Zpočátku těsto zpracovávejte vařečkou, potom ho vyklopte na pracovní desku a ještě ho prohněťte rukama. Správné těsto se nechytá misky ani rukou. Misku s těstem přikryjte utěrkou a odložte na teplé místo kynout.
Z vykynutého těsta utvořte váleček a pokrájejte ho na stejné dílky. Z každého dílku pak rukama na podložce vymodelujte „hada“ a stáčejte volně do spirály. Moc těsto neutahujte, pečivo by vyběhlo do výšky. Z těsta nemusíte modelovat jen spirály, oblíbené jsou i jiné tvary, záleží na vás. Těsto je vláčné, netrhá se a hezky se s ním pracuje. Hotové tvary pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme rozšlehaným vajíčkem. Před vložením do trouby ho nechme odpočívat ještě asi 15 minut.
Diskuze k článku