Jak upéct tradiční pašijové pečivo – jidáše | recept
Velikonoční jidáše | recept. Jidáše patří k nejstarším velikonočním obřadním pokrmům. Pekly se ve středu a na Zelený čtvrtek, před východem slunce, se podle tradic mělo toto pečivo pomazané medem sníst. Kdo ho snědl, měl být po celý rok chráněn před žihadly vos a hadím uštknutím. Jidáše jsou z kynutého těsta a pečou se ve tvaru spirály. Ta symbolizuje provaz, na kterém se oběsil Jidáš. My si jidáše pečeme nejenom na Velikonoce a netradičně je plníme pudinkem.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak upéct velikonoční klobásník | recept
Velikonoční klobásník | recept. Klobásníky jsou tradičním velikonočním pečivem, jehož původem je údajně Moravskoslezský kraj. Dříve byl klobásník ve t…
Jak upéct čokoládového beránka na Velikonoce | recept
Čokoládový beránek | recept. Beránek patří mezi obřadní jídla, která se dávají světit v kostele. Beránek je v křesťanství symbol Ježíše Krista jako Vy…
Jak upéct sladká velikonoční vajíčka | recept
Sladká velikonoční vajíčka | recept. K Velikonocům neodmyslitelně patří vejce. Zkuste letos místo tradičních vajec natvrdo nebo vajíček z čokolády pod…
Jak upéct nádivku na Velikonoce | recept
Velikonoční nádivka | recept. Velikonoční nádivka se podávala na Bílou sobotu k obědu. Nádivka má mnoho krajových názvů, např. sekanice nebo hlavička.…
Jak upéct velikonočního beránka z kefírového těsta | recept
Jak upéct velikonočního beránka z kefírového těsta | recept. Upečený beránek nesmí o Velikonocích chybět, bez něj by nebyly ty „pravé“ svátky. A…