Jak upéct sýrové pečivo | recept
Sýrové pečivo se hodí jako pohoštění k vínu, na různé oslavy, nebo jen tak, když nás honí mlsná. Je trvanlivé, takže vydrží nějakou dobu, pokud ho tedy hned nesníte. Velikost pečiva si také můžete určit sami: buď malé krekry nebo větší koláčky. Zdobíme podle toho, co máme rádi. U nás vedou sypané sezamem, ale s mandlí jsou atraktivnější, mák také není špatný. Jestliže vynecháte posyp, vynikne zase struktura rolády. Takže toto domácí pečivo vyzkoušejte a nechte si chutnat!
Co je potřeba
- 300 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 ml studeného mléka
- 1 kávová lžička soli
Náplň:
- 100 g Nivy
- 100 g Ementálu ( může být i jiný tvrdý sýr)
- 125 g másla
Na potření:
- 1 vejce
Do mísy nasypeme polohrubou mouku a promícháme ji se solí a práškem do pečiva. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, zalijeme studeným mlékem a důkladně prohněteme. Vzniklé těsto odložíme a připravíme si sýrovou náplň. Rozstrouháme najemno do misky tvrdý sýr, přidáme změklé máslo a rozdrobenou Nivu. Dohromady utřeme do hustější hmoty.
Těsto na domácí pečivo rozdělíme na 4 díly. Na vále nebo silikonové podložce z každého dílu vyválíme čtverec. Nepodsypáváme moukou, těsto se nelepí. Potřeme čtvrtinou připravené nádivky a pevně zarolujeme. Když máme hotové všechny čtyři rolády, dáme je odpočinout do chladu alespoň na 2 hodiny. Je potřeba, aby ztuhly a dobře se krájely na plátky.
Tipy
V sezóně cherry rajčat můžeme zdobit polovinou rajčátka, které lehce vmáčkneme do těsta slupkou dolů. Chuť Nivy a rajčete je výborná.
Diskuze k článku