Jak upéct slaný mrkvový koláč | recept
Slaný mrkvový koláč | recept. Mrkev je jistě neodmyslitelnou součástí našich oblíbených jídel. Při pečení se však uplatňuje o něco méně a to je škoda. Pečením totiž získá velice jemnou a sladkou chuť, takže je vhodná i do sladkých moučníků. V tomto receptu, který vám předkládám, sice budeme připravovat koláč, ale tentokrát slaný. Je vhodný jako netradiční občerstvení pro návštěvy, při grilování, ale také jako lehká večeře či studený oběd na výlet. Pusťme se tedy společně do pečení slaného mrkvového koláče.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
250 g hladké mouky
125 g másla
půl lžičky soli
1 vejce
2 lžíce studené vody
Na náplň si připravte:
200 g nastrouhaného sýra (ideální je gouda)
100 g zakysané smetany
4 středně velké mrkve
1 cibule
2 vejce
muškátový oříšek, sůl a pepř na dochucení
Nejprve si s časovým předstihem vyndáme máslo z ledničky, rozkrájíme ho na kousky a necháme ho chvíli povolit. Na pracovní desku rozprostřeme vál a prosejeme na něj mouku se špetkou soli, společně s rozměklým máslem zpracujeme prsty v drobenku. Poté přidáme vejce a po dílech vodu. Vzniklé hladké těsto zabalíme do fólie a necháme asi 1 hodinu odležet v lednici.
Tipy
Pokud koláč nepřipravujeme pro vegetariány, tak můžeme přidat i několik na proužky nakrájených plátků slaniny nebo pikantního salámu.
Diskuze k článku