Roláda z krůtího stehna | recept. Krůta má několik druhů masa, světlé i tmavé, libové i tučné. Každý druh masa má jinou nutriční hodnotu – bílé maso je méně kalorické a obsahuje méně tuku. Krůta má zhruba 70 % bílého masa. Ale i tmavé krůtí maso má oproti jiným masům nejméně tuku a je lehce stravitelné. Na roládu budete potřebovat horní část krůtího stehna. Celé krůtí stehno v kloubu rozdělíme na dva díly, spodní část využijeme na polévku a horní část na roládu.
Co je potřeba
krůtí stehno
pikantní hořčice
sůl
zelená hladkolistá petržel
máslo
kmín
5 – 6 středně velkých cibulí
1
Maso z horní části krůtího stehna se hodí na pečení nebo řízky a je často přirovnáváno k masu telecímu. Stehno ostrým nožem vykostíme a můžeme (nemusíme) odstranit kůži. Jestliže se rozhodnete pro její odstranění, nechte ji vyvařit v polévce.
2
Maso osolte, potřete pikantní hořčicí nebo křenem a hustě posypte nakrájenou petrželkou. Nejlepší službu udělá hladkolistá, má výraznou chuť i vůni. Maso bývá sušší, proto na něj poskládejte tenké plátky másla.
3
Plát masa zaviňte do rolády a zabalte do řeznické síťky. Dostane se koupit v kuchyňských potřebách. Roládu můžete obtočit i silnější bílou nití. Povrch masa osolte, pokmínujte a posypte zbylou petrželí.
4
Do pekáčku pokrájejte 5 – 6 středně velkých cibulí a vložte na ni maso. Podlijte vodou, tuk nepřidávejte. Zakryjte poklicí a pečte při 170 °C asi 2 hodiny. Pak odstraňte poklici, zvyšte teplotu na 220 °C a dopečte. Po upečení nechte roládu aspoň 20 minut odpočívat a teprve pak krájejte na plátky. Podávejte s bramborem či kaší a zeleninovým salátem.
5
Nádivku si můžete vylepšit podle chuti. Maso má nevýraznou chuť, proto ji musíte dobře okořenit. K plnění se hodí např. sýr Niva, olomoucké tvarůžky, česnek, mletá papriková klobása a mnoho dalších. Roládu můžete podávat i studenou s chlebem.
Špenátové kostky s náplní i pro diabetiky | recept. Dnešním receptem uděláme radost především diabetikům nebo lidem, kteří odmítají ve stravě cukr. Tě…
Krůtí prsa se žampiony a smetanovou omáčkou | recept. Krůtí maso má nevýraznou chuť, a proto je vhodné doplnit ho výraznější ingrediencí. Dobře se kom…
Krůtí roláda s nádivkou | recept. Krůtí roláda s nádivkou může být skvělou volbou pro lehčí nedělní nebo slavnostní oběd. Do nádivky můžete přidat lib…
Krůtí plátky v listovém těstě | recept. Pečivo z listového těsta je, pokud máte těsto jako polotovar, rychle hotové a chutná téměř všem. Navíc je bezp…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku