Jak upéct roládu z krůtího stehna | recept
Roláda z krůtího stehna | recept. Krůta má několik druhů masa, světlé i tmavé, libové i tučné. Každý druh masa má jinou nutriční hodnotu – bílé maso je méně kalorické a obsahuje méně tuku. Krůta má zhruba 70 % bílého masa. Ale i tmavé krůtí maso má oproti jiným masům nejméně tuku a je lehce stravitelné. Na roládu budete potřebovat horní část krůtího stehna. Celé krůtí stehno v kloubu rozdělíme na dva díly, spodní část využijeme na polévku a horní část na roládu.
Co je potřeba
- krůtí stehno
- pikantní hořčice
- sůl
- zelená hladkolistá petržel
- máslo
- kmín
- 5 – 6 středně velkých cibulí
Krok 1
Maso z horní části krůtího stehna se hodí na pečení nebo řízky a je často přirovnáváno k masu telecímu. Stehno ostrým nožem vykostíme a můžeme (nemusíme) odstranit kůži. Jestliže se rozhodnete pro její odstranění, nechte ji vyvařit v polévce.
Krok 2
Maso osolte, potřete pikantní hořčicí nebo křenem a hustě posypte nakrájenou petrželkou. Nejlepší službu udělá hladkolistá, má výraznou chuť i vůni. Maso bývá sušší, proto na něj poskládejte tenké plátky másla.
Krok 3
Plát masa zaviňte do rolády a zabalte do řeznické síťky. Dostane se koupit v kuchyňských potřebách. Roládu můžete obtočit i silnější bílou nití. Povrch masa osolte, pokmínujte a posypte zbylou petrželí.
Krok 4
Do pekáčku pokrájejte 5 – 6 středně velkých cibulí a vložte na ni maso. Podlijte vodou, tuk nepřidávejte. Zakryjte poklicí a pečte při 170 °C asi 2 hodiny. Pak odstraňte poklici, zvyšte teplotu na 220 °C a dopečte. Po upečení nechte roládu aspoň 20 minut odpočívat a teprve pak krájejte na plátky. Podávejte s bramborem či kaší a zeleninovým salátem.
Krok 5
Nádivku si můžete vylepšit podle chuti. Maso má nevýraznou chuť, proto ji musíte dobře okořenit. K plnění se hodí např. sýr Niva, olomoucké tvarůžky, česnek, mletá papriková klobása a mnoho dalších. Roládu můžete podávat i studenou s chlebem.