Jak upéct povidlové hřebeny z kynutého těsta | recept
Povidlové hřebeny z kynutého těsta | recept. Není nad kynuté těsto, je naprosto univerzální a pokud k němu nechováte odpor kvůli jeho nadýmavým účinkům, tak mi jistě dáte za pravdu, že čerstvému kynutému koláči se nic nevyrovná. Receptů na kynuté těsto existuje skutečně mnoho, od toho obyčejného s minimem tuku a vajec až po to lepší sváteční, tedy tučnější a s více vejci, používané často na svatební či posvícenské koláče. Následující recept na povidlové hřebeny patří do té druhé kategorie, ale s trochou fantazie si jej můžete upravit i na „všední“. Upečte si kynuté hřebeny s náplní, výborná je povidlová, ale fantazii se meze nekladou, skvěle chutnají i s mákem nebo tvarohem a můžete do nich zabalit i sezónní ovoce.
Co je potřeba
Na kvásek si přichystejte:
- 100 ml vlažného mléka
- 1 lžičku krupicového cukru
- ½ kostky droždí
Na těsto budeme potřebovat:
- 4 žloutky + 1 vejce na potření
- 200 g tuku (nejlépe másla nebo hery)
- 500 g mouky (nakombinujte špaldovou s běžnou pšeničnou polohrubou)
- 100 g cukru
- 150 g másla
- 100 ml mléka
- špetku soli
- citronovou kůru
- ořechy na posypání
Mezitím si rozpustíme máslo. Na vál nasypeme požadované množství mouky, nejlepší je nakombinovat klasickou pšeničnou se špaldovou a přisypeme cukr. Vejce postupně rozklepneme do mléka a rozkvedláme je, poté je nalijeme do důlku v mouce na válu, přilijeme máslo, přidáme citronovou kůru a vzešlý kvásek a postupně a trpělivě zpracujeme na hladké těsto. Jakmile se nám to podaří, poprášíme ho moukou a překryjeme utěrkou. Necháme na teplém místě nakynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Diskuze k článku