Jak upéct oříškové pletýnky z kynutého těsta | recept
Oříškové pletýnky z kynutého těsta | recept. Pečivo z kynutého těsta bývá prubířským kamenem nejedné hospodyňky. Maminky a babičky ho většinou zvládaly zadělat jen tak „od oka“, ale mně se nedařilo ani při dodržování postupů v kuchařských knihách. Časem ubývaly neúspěšné pokusy a teď je pečení z kynutého těsta hračka. Důležité je, nevzdat to při prvním (a dalším a dalším) nezdaru, časem to „vychytáte“ a sami uvidíte, co slaných a sladkých variací lze vymyslet. Inspirací vám mohou být i pletýnky z následujícího receptu.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 ml mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 1 kostička droždí (42 g)
- 100 g cukru
- špetka soli
- 1 kávová lžička skořice
- 3 žloutky
- 80 g másla
Náplň:
- 200 g ořechů
- 160 g másla
- cukr podle chuti
Ohřejeme si mléko tak, aby bylo vlažné. Rozpustíme v něm cukr a špetku soli. Sůl se přidává i do sladkého těsta, pro jeho lepší chuť. Pak v mléce rozdrobíme kostičku droždí a necháme ho na teplém místě vzejít. Droždí nechte dostatečnou dobu před zaděláním těsta při pokojové teplotě. Těsto se lépe daří, mají-li všechny suroviny přibližně stejnou teplotu. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Do vychladlého, ale stále tekutého másla, přidejte žloutky a metlou nebo vidličkou je rozšlehejte. Mouku prosijte přes jemné síto a promíchejte se skořicí. Mouka se prosívá, protože se tím nakypří a těsto bude lépe kynout. Mezitím, co jste připravovali ostatní potřebné suroviny, nakynulo droždí v mléce. Nyní k němu přidejte máslo se žloutky, rozmíchejte a zapravte vařečkou mouku. Těsto vymíchávejte důkladně, až po chvíli se přestane lepit. Jestliže se nedaří a je stále řídké, přidejte opatrně mouku. Někdy mouka obsahuje málo lepku a musí se jí přidat víc. Zpracované těsto nechte vykynout v teple (asi za hodinu zdvojnásobí objem). Misku přikryjte utěrkou.
Na sladkou nádivku je potřeba rozstrouhat ořechy nebo mandle. Záleží na tom, co máte raději. Změklé máslo se tře s cukrem nebo jiným sladidlem. Mám vyzkoušený sirup z datlí, jeho nevýhodou je, že náplň zabarví dorůžova. Pak přidejte ořechy nebo mandle. Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Každou část těsta vyválejte na obdélníkovou placku o síle asi 0,5 cm. Potřete ji náplní a jednu třetinu přeložte směrem do středu plátu, matematicky vyjádřeno do dvou třetin. Spodní třetinu přeložte přes horní část, obrázek napoví. Zabalený pruh přejeďte válečkem na těsto.
Diskuze k článku