Kynuté perníkové uzly | recept. Pečivo z kynutého těsta si buď zamilujete, nebo ho budete nenávidět. Nemyslím samozřejmě jeho konzumaci, spíše jde o jeho obávanou přípravu. Ale jedno české přísloví říká: „Cvik dělá mistra", proto se nebojte a zkoušejte. Dnešní recept vypadá složitě, nenechte se odradit, ve skutečnosti je to jen takové „hraní“ si s těstem. Pletýnky si vychutnáte nejlépe po vystydnutí, perníková chuť se zvýrazní.
Co je potřeba
Těsto:
500 g polohrubé mouky
70 g krupicového cukru
1/2 kostičky droždí (kostička váží 42 g)
2 vejce
50 g másla
170 ml mléka
špetka soli
Na náplň:
100 g perníku na strouhání
100 g krupicového cukru
100 g másla
vejce na potření
1
Ve vlažném mléce rozpusťe cukr, přidejte lžičku mouky a rozdrobené droždí. Zamíchejte, aby se droždí rozpustilo a nechte asi 10 minut stát. Po této době droždí nabude a je čas přidat ostatní přísady – rozpuštěné vlahé máslo, rozšlehaná celá vejce, špetku soli a mouku. Vymíchejte těsto a nechte ho kynout na teplém místě. Správně zpracované těsto se nechytá mísy. Po vykynutí přibližně zdvojnásobí objem.
2
Mezitím, co těsto kyne, připravte náplň. Perník na strouhání rozdrobte nebo nastrouhejte. Promíchejte s cukrem, přilijte rozpuštěné máslo a rukama vypracujte drobenku.
3
Vykynuté těsto rozdělte na tři části. Každou část vyválíte na tenký obdélníkový plát a rozprostřete na něj třetinu perníkové drobenky. Pak zarolujete jako roládu. Nezapomeňte přeložit okraje, aby náplň nepadala ven. Viz obrázek.
4
Každou roládu nejprve válečkem na těsto zploštíte a pak vyválíte do tvaru obdélníku. Perníková náplň musí těstem prosvítat. Rádlem obdélník nakrájejte na proužky. Každý díl uprostřed třikrát prořízněte.
5
Díl těsta prořízlý uprostřed vezměte do obou rukou a otočte dvakrát až třikrát proti sobě do spirály. Oba konce těsta spojte, pro jistotu je můžete sepnout párátkem. Nechte ještě 20 minut na plechu dokynout, pak potřete rošlehaným vejcem a upečte při teplotě 190 °C. Nechte vychladnout na mřížce.
Kynuté řepánky s mákem | recept. Řepánky jsou typickou podzimní pochoutkou v Polabí, kde se pěstuje velké množství řepy cukrovky. Právě nastala jejich…
Oříškové pletýnky z kynutého těsta | recept. Pečivo z kynutého těsta bývá prubířským kamenem nejedné hospodyňky. Maminky a babičky ho většinou zvládal…
Jak připravit boží milosti | recept. Boží milosti jsou staré obřadní pečivo, které se peklo o masopustu, svatbách, Velikonocích nebo Vánocích. Receptu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku