Jak upéct jednoduché domácí sušenky | recept
Ořechové a skořicové sušenky | recept. Domácí ořechové a skořicové sušenky jsou vynikající svačinkou ke kávě či k čaji, nebo jako menší pohoštění pro návštěvu. Na výrobu těchto sušenek byla použita vykrajovátka se zvířecím motivem, pokud však žádné vykrajovátka nevlastníte, vůbec to nevadí. Postačí vám palička na maso nebo palička na míchané nápoje, která má zespodu krásnou hvězdičku. Vyzkoušejte si upéct skvělou svačinku v podobě ořechových či skořicových sušenek.
Co je potřeba
Skořicové sušenky:
- 250 g hladké mouky
- 120 g mletého cukru
- 100 g másla
- 1 velké nebo 2 malé vejce
- 1 polévková lžíce skořice
Ořechové sušenky:
- 210 g hladké mouky
- 120 g másla
- 70 g mletého cukru
- 70 g mletých ořechů
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
Nyní už je postup přípravy obou druhů sušenek stejný. Nemáme-li vykrajovátko přímo na sušenky, najdeme v kuchyni nějaký předmět, kterým bychom mohli do těsta vytlačit hezkou dekoraci, obrazec (například paličku na maso, viz ilustrační fotografie). Těsta si propracujeme na pomoučeném vále a vyválíme asi na centimetr tlustý váleček, který rozkrájíme na kostičky. Z kostiček uděláme kuličky a paličkou na maso nebo vidličkou zmáčkneme. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C, dokud sušenky nezačnou zlátnout. Čas pečení se tedy bude lišit podle velikosti jednotlivých sušenek.
Tipy
Jako sušenkové těsto poslouží i klasické linecké těsto.
Diskuze k článku