Co je potřeba

  • 1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 4 vejce
  • 50 g šunky nebo šunkového salámu
  • 2 nakládané okurky
  • 1/2 červené papriky
  • strouhanka nebo 1 suchý rohlík
  • trochu mléka
  • sůl
  • pepř
  • špetka majoránky
  • 1 větší cibule nebo 2 menší
  • hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • mletá sladká paprika (nemusí být)
1

Začneme přípravou surovin. Ze dvou vajec a jednoho bílku si uděláme míchaná vejce. Pod vejce nepřidáváme žádný tuk ani vodu. Mícháme, aby se vejce nepřichytila a když jsou polotekutá, odstavíme je. Vejce ještě trochu dojdou vlastním teplem, potřebujeme je řidší, aby se dobře roztírala. Cibuli a papriku pokrájíme na menší kousky a okurku rozstrouháme na hrubém struhadle. Rohlík nebo strouhanku zvlhčíme mlékem.

2

Do mísy vložíme mleté maso a přidáme pokrájenou cibulku, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a kdo chce, může přidat mletou sladkou papriku. Ze strouhanky nebo rozdrobeného rohlíku vymačkáme přebytečné mléko a přidáme do mísy k masu spolu s jedním vajíčkem. Důkladně rukama prohněteme, aby se všechny přísady spojily.

3

Připravíme si potravinářskou folii nebo mikrotenový sáček a lehce ho navlhčíme vodou. Rukama vytvarujeme z připravené masové směsi obdélník. Potřeme ho hořčicí a poklademe na něj nakrájenou šunku nebo šunkový salám tak, aby se jednotlivé plátky překrývaly. Na ně rozprostřeme připravená míchaná vejce a zasypeme pokrájenou paprikou a strouhanými okurkami. Neobkládáme plát až do konce, musíme si nechat volný kraj, aby šla sekaná zabalit.

4

Pomocí potravinářské folie začneme stáčet z masové směsi roládu. Stáčíme ji zlehka, při větším tlaku by se shrnovala náplň. Roládu upravíme, přimáčkneme konce k sobě, aby při pečení nevytékala náplň. Položíme ji do pekáče vypláchnutého vodou „švem“ dolů.

5

Rozehřejeme si troubu na 190 °C, sekanou potřeme rozšlehaným zbylým žloutkem a pečeme do zrůžovění. Podle potřeby podléváme vodou. Nelze napsat přesný čas pečení, každá trouba peče jinak. Až začne sekaná vonět a růžovět, kousek odloupněte a uvidíte.

6

Po upečení nechte sekanou lehce vychladnout. Pokud se krájí horká, vytéká z ní náplň a sekaná se trhá. Po 20 minutách je stále teplá, ale krájí se o moc lépe. Jako příloha se hodí bramborová kaše, ke studené pak chléb.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
1
Average: 1 (1 vote)