Perníkové řezy s brusinkovou marmeládou | recept. Perníková vůně a chuť patří k Vánocům neodmyslitelně. Zkuste si z perníkového těsta připravit tentokrát řezy. Perníkové řezy jsou celkem rychlé a nepotřebují zdlouhavé vykrajování. Výhodou je, že jsou výborné hned po upečení, ale když se rozleží, jejich chutě se příjemně propojují a řezy jsou tak ještě lepší. Řezy jsou plněné brusinkovou marmeládou, jejíž pikantnost se skvěle snoubí se sladkostí těsta.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
350 g hladké mouky
1 sáček kypřicího prášku do perníku
1 hrst vlašských ořechů + 1/2 hrsti nasekaných na posypání
1 lžičku perníkového koření
70 g cukru moučka
2 lžíce medu
2 vejce
2 lžíce másla
sklenku brusinkové marmelády
šťávu z půlky citronu
cukr moučka dle potřeby a chuti
1
V prvním kroku si nasypeme mouku do mísy, přidáme kypřicí prášek, koření, cukr a mleté ořechy, promícháme. Rozklepneme vejce a spolu s medem a rozpuštěným máslem nalijeme do mísy k ostatním surovinám. Rukama nebo v robotu vypracujeme hladké těsto. Pokud nespěcháme, můžeme těsto nechat do druhého dne odležet.
2
Následně z těsta odřízneme asi třetinu. Zbylý kus vyválíme na velikost běžného pekáče. Pokud by se vám těsto příliš lepilo, přisypeme ještě trochu mouky. Vyválený plát přeneseme na pekáč vyložený pečicím papírem.
3
Těsto pomažeme brusinkovou marmeládou. Pokud by byla příliš hustá, můžeme ji rozmíchat s trochou rumu. Posypeme nasekánými ořechy.
4
Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme na pruhy. Potom je klademe diagonálně na brusinkovou náplň tak, abychom vytvořili mřížku (viz ilustrační obrázek).
5
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Mezitím si připravíme citronovou polevu. Z citronu vymačkáme šťávu, postupně přisypáváme cukr moučka a šleháme metličkou, aby nevznikaly hrudky. Množství cukru upravte dle chuti.
6
Na upečené horké řezy nalijeme citronovou polevu a v chladu necháme ztuhnout. Upečený moučník nakrájíme na řezy, uchováváme v chladu, ale lednice řezům příliš nesvědčí, raději volíme suchý sklep nebo komoru. Obstojí i jako sváteční moučník, jen ho rozkrájejte na větší řezy.
Tipy
Místo brusinkové můžete použít i rybízovou marmeládu.
Bezlepkový vánoční koláč | recept. Upéct bezlepkovou vánočku není vždy snadné. Jestliže s pečením teprve začínáte nebo máte rádi rychlé a jednoduché r…
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Křehké pečivo z datlí | recept. Cukroví z datlí není u nás příliš obvyklé. Ještě si mnozí z nás pamatují, že koupit datle jindy než před Vánoci, nebyl…
Kakaové cukroví s kokosem | recept. Toto cukroví se dá péci na poslední chvíli před příležitostí, na kterou ho plánujete. Těsto je hodně kakaové a v c…
Perníkové hrudky s čokoládovou polevou | recept. Zbylo vám perníkové těsto a už se vám nechce vykrajovat další tvary? Nebo máte jednoduše perníčky tak…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku