Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct perníková velikonoční vajíčka | recept

Jak upéct perníková velikonoční vajíčka | recept

Perníková velikonoční vajíčka | recept. Perníčky bezesporu patří na vánoční a stejně tak i na velikonoční stůl. Na jaře se z těsta na perníčky vykrajují nejčastěji tvary kuřátek, beránků, zajíčků a samozřejmě také vajíčka. V následujících odstavcích naleznete recept na perníková velikonoční vajíčka s polevou, plněná džemem. Postup není nijak složitý a výsledkem bude krásná a chutná velikonoční dekorace.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 2 vejce
  • 120 g třtinového moučkového cukru
  • 75 g změklého másla
  • 3 lžíce rozehřátého medu
  • 420 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření

Na dozdobení budeme potřebovat:

  • ovocný džem či povidla
  • čokoládovou polevu
  • bílkovou polevu
1

Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici přes noc (případně postačí několik hodin).

2

Potom z těsta vyválíme tenký plát a vykrájíme z něj vajíčkaVajíčka přemístíme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova.

3

Upečená vajíčka necháme vychladnout a poté je můžeme dále zdobit. Perníčky nejprve slepíme džemem či povidly.

4

Následně je namočíme do čokoládové polevy a vložíme na mřížce do lednice, aby poleva dostatečně ztuhla.

5

Nakonec perníčky dozdobíme pomocí sáčku bílkovou polevou (recept na bílkovou polevu: Jak udělat bílkovou polevu na zdobení perníčků | recept) a opět ji necháme ztuhnout. Perníčky necháme před podáváním odležet. Skladujeme je v chladu.

Tipy

  • Jednotlivé perníčky je možné také jen klasicky ozdobit bílkovou polevou pomocí zdobicího sáčku. V tom případě perníčky před pečením potřete rozšlehaným vejcem.
  • Návod na přípravu zdravější čokoládové i bílkové polevy naleznete zde: Jak připravit zdravější polevy na vánoční cukroví | recepty.
  • Pro rychlejší rozležení perníčků přidejte do nádoby na skladování krajíc chleba nebo kousek jablka.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.