Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mrkvového velikonočního beránka | recept

Jak upéct mrkvového velikonočního beránka | recept

Mrkvový velikonoční beránek | recept. Pokud chcete letos upéct o něco zdravějšího a lehčího velikonočního beránka, nechte se inspirovat naším receptem. Pro přípravu mrkvového velikonočního beránka použijeme celozrnnou špaldovou mouku, kterou doplníme strouhanou mrkví a bílým jogurtem. Tyto ingredience těsto nejen obohatí o cenné látky, navíc mu také dodají vláčnost a skvělou chuť. Díky mrkvi bude těsto krásně oranžové. Jak upéct mrkvového velikonočního beránka, zjistíte na následujících řádcích.

Co je potřeba

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 velké vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 80 g třtinového cukru
  • 50 ml rostlinného oleje
  • Malý kelímek bílého jogurtu (asi 150 g)
  • Špetka soli
  • Trocha citronové šťávy
  • Máslo a hrubá špaldová mouka na vymazání a vysypání formy
1

Mrkev obsahuje i v tepelně upraveném stavu spoustu zdraví prospěšných látek (např. vlákninu, betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamíny C, D, E a K, z minerálů pak třeba vápník, hořčík, selen, železo, zinek a mnoho dalších).

2

A jaký je postup?
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Můžeme ji zakápnout trochou citronové šťávy, čímž zvýrazníme její chuť.

3

V míse vyšleháme vejce s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme rostlinný olej, bílý jogurt a dobře promícháme. Poté vmícháme nastrouhanou mrkev a přisypeme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sůl. Vše důkladně rozšleháme. Nakonec můžeme přidat rozinky nebo jiné sušené ovoce, oříšky, semínka apod.

4

Formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vetřeme do ní připravené těsto a beránka dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 40 minut. Správné upečení těsta zkontrolujeme pomocí špejle.

5

Po upečení necháme beránka vychladnout, poté jej vyklopíme z formy a dozdobíme. Oči můžeme vytvořit pomocí rozinek, kustovnice čínské, mandlí, oříšků, bonbonů apod. Ať Vám chutná!

Tipy

Do těsta je možné přidat vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku, případně také strouhanou citronovou kůru.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.