Jak upéct mrkvového velikonočního beránka | recept
Mrkvový velikonoční beránek | recept. Pokud chcete letos upéct o něco zdravějšího a lehčího velikonočního beránka, nechte se inspirovat naším receptem. Pro přípravu mrkvového velikonočního beránka použijeme celozrnnou špaldovou mouku, kterou doplníme strouhanou mrkví a bílým jogurtem. Tyto ingredience těsto nejen obohatí o cenné látky, navíc mu také dodají vláčnost a skvělou chuť. Díky mrkvi bude těsto krásně oranžové. Jak upéct mrkvového velikonočního beránka, zjistíte na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 2 středně velké mrkve
- 1 velké vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 80 g třtinového cukru
- 50 ml rostlinného oleje
- Malý kelímek bílého jogurtu (asi 150 g)
- Špetka soli
- Trocha citronové šťávy
- Máslo a hrubá špaldová mouka na vymazání a vysypání formy
Mrkev obsahuje i v tepelně upraveném stavu spoustu zdraví prospěšných látek (např. vlákninu, betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamíny C, D, E a K, z minerálů pak třeba vápník, hořčík, selen, železo, zinek a mnoho dalších).
V míse vyšleháme vejce s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme rostlinný olej, bílý jogurt a dobře promícháme. Poté vmícháme nastrouhanou mrkev a přisypeme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sůl. Vše důkladně rozšleháme. Nakonec můžeme přidat rozinky nebo jiné sušené ovoce, oříšky, semínka apod.
Tipy
Do těsta je možné přidat vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku, případně také strouhanou citronovou kůru.
Diskuze k článku