Jak upéct mrkvového velikonočního beránka | recept
Mrkvový velikonoční beránek | recept. Pokud chcete letos upéct o něco zdravějšího a lehčího velikonočního beránka, nechte se inspirovat naším receptem. Pro přípravu mrkvového velikonočního beránka použijeme celozrnnou špaldovou mouku, kterou doplníme strouhanou mrkví a bílým jogurtem. Tyto ingredience těsto nejen obohatí o cenné látky, navíc mu také dodají vláčnost a skvělou chuť. Díky mrkvi bude těsto krásně oranžové. Jak upéct mrkvového velikonočního beránka, zjistíte na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 2 středně velké mrkve
- 1 velké vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 80 g třtinového cukru
- 50 ml rostlinného oleje
- Malý kelímek bílého jogurtu (asi 150 g)
- Špetka soli
- Trocha citronové šťávy
- Máslo a hrubá špaldová mouka na vymazání a vysypání formy
Krok 1
Mrkev obsahuje i v tepelně upraveném stavu spoustu zdraví prospěšných látek (např. vlákninu, betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamíny C, D, E a K, z minerálů pak třeba vápník, hořčík, selen, železo, zinek a mnoho dalších).
Krok 2
A jaký je postup?
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Můžeme ji zakápnout trochou citronové šťávy, čímž zvýrazníme její chuť.
Krok 3
V míse vyšleháme vejce s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme rostlinný olej, bílý jogurt a dobře promícháme. Poté vmícháme nastrouhanou mrkev a přisypeme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sůl. Vše důkladně rozšleháme. Nakonec můžeme přidat rozinky nebo jiné sušené ovoce, oříšky, semínka apod.
Krok 4
Formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vetřeme do ní připravené těsto a beránka dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 40 minut. Správné upečení těsta zkontrolujeme pomocí špejle.
Krok 5
Po upečení necháme beránka vychladnout, poté jej vyklopíme z formy a dozdobíme. Oči můžeme vytvořit pomocí rozinek, kustovnice čínské, mandlí, oříšků, bonbonů apod. Ať Vám chutná!
Do těsta je možné přidat vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku, případně také strouhanou citronovou kůru.