Jak upéct nadýchanou bublaninu s mraženým ovocem?
Je duben a spousta z nás má v mrazáku stále drobné ovoce z loňské sezony. Ať už vám na zahrádce uzrál černý či červený rybíz, angrešt nebo třeba maliny, vše můžete použít do výborné a snadné bublaniny. Zvládnou ji i větší děti a věřte, že vám bude chutnat nejvíc druhý nebo třetí den po upečení, kdy už bude krásně proležená.
Co je potřeba
Potřebovat budeme pár surovin, které má každý většinou doma ve spíži. Také nejsou příliš drahé, jestliže je ovoce domácí, vyjde bublanina relativně levně.
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje nebo másla
- Prášek do pečiva
- 2 vajíčka
- Ovoce nerozmražené, čerstvě vytažené z mrazáku dle vašich možností
Postup
Nejdříve smícháme suché části těsta, tedy mouku, cukr a práškový cukr. Přidáme mléko, olej a vajíčka. Vše řádně promícháme, aby vzniklo lité těsto bez hrudek.
Následně si plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, kdo chce, může použít i pečicí papír.
Rozehřejeme troubu na 170 °C. Na plech vylijeme všechno těsto a posypeme jej rovnoměrně zmraženým ovocem. Aby nepropadávalo až ke dnu, můžeme jen nejdříve jemně posypat hrubou moukou. Zůstane nahoře, bude propečené a kolem nebudou mokvavé skvrny, jako tomu bývá, když ovoce obalíme v cukru.
Nakonec vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, dle trouby. Zda je těsto propečené poznáme díky špejli, na které po vytažení z buchty nesmí zůstávat těsto.
Bublanina je oblíbená jak dospělými, tak dětmi. Tato je velmi rychlá a snadná, těsto poměrně sladké, proto se k němu hodí i rybíz, který je relativně kyselý. Kdo chce, může před podáváním posypat práškovým cukrem.
Stejně tak se na tuto bublaninu hodí i ovoce zavařované nebo čerstvě utržené. Pokud se chystáte péct na jaře, kdy nová úroda ještě není, jistě budete s kombinací těsta a mraženého ovoce spokojeni.
Diskuze k článku