Jak upéct kreméš | recept
Jak upéct kreméš | recept. Listové těsto je neodmyslitelným pomocníkem v mnoha receptech. Neznamená to však, že je pouze „znouzecností“ při pečení na poslední chvíli nebo pro nečekanou návštěvu. Naopak, s jeho pomocí lze vykouzlit nevšední dobroty, které ocení nejen milovníci sladkostí. Recept na kreméš, o nějž se s vámi chci podělit, je poměrně snadný. Kreméš je navíc velice efektním moučníkem, kterým se můžete blýsknout na jakékoliv oslavě. Pojďme si jej společně upéct.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 balíček listového těsta (500 g)
- ½ litru mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 150 g cukru (či méně dle chuti) + 50 g cukru na sníh
- 5 vajec
- vanilkový cukr
- 100 g másla
- 1 lžička bramborového škrobu
- (trochu tuku na vymazání a hrubé mouky na vysypání pekáče)
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Listové těsto vyválíme na velikost běžného pekáče. Pekáč vyložíme pečícím papírem (popřípadě ho můžeme vymazat tukem a posypat hrubou moukou). Vyválené těsto přeneseme do pekáče a trochu přizvedneme okraje (koláč jsem pro tyto účely připravovala z poloviční dávky, použila jsem proto menší pekáč).
Poté dáme vařit tři čtvrtiny mléka a ve zbytku rozmícháme oba pudinky a přidáme cukr. Můžeme dát i méně cukru,než je uvedeno, záleží na naší chuti. Když se mléko začne vařit, vlijeme do něj rozmíchané pudinky a vše důkladně mícháme, než se směs zahustí. Do ještě teplého pudinku vmícháme máslo a vanilkový cukr, necháme lehce vychladnout. Mezitím si oddělíme 4 žloutky od bílků, které vlijeme do samostatné nádoby. Žloutky a 1 celé vejce přidáme do pudinkové směsi. Důkladně prošleháme metličkou, můžeme použít i elektrický mixér. Mícháme nebo šleháme, dokud nám nevznikne hladký krém.
Hotovou krémovou pudinkovou směs vylijeme na již připravené listové těsto. Povrch koláče lehce uhladíme, aby byl jeho povrch rovný. Takto připravený koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme jej přibližně 35 minut, dokud nám listové těsto nezezlátne.
Zatímco se nám peče základ na koláč, připravíme si sníh ze 4 bílků. Bílky nejprve šleháme samostatně, teprve až je sníh téměř hotový, přidáme cukr a důkladně šleháme, dokud nám sníh nezačne vytvářet špičky. V závěru přidáme lžičku bramborového škrobu.
Když je koláč téměř upečený, vyjmeme jej z trouby a rozprostřeme na něj opatrně sníh. Vytvoříme souvislou vrstvu sněhu a koláč opět vložíme do trouby. Zapékáme přibližně 5 minut, sníh by měl být pevný a lehce nazlátlý. Koláč krájíme na řezy. Věřím, že vám i vaši návštěvě bude jistě chutnat.
Diskuze k článku