Pečený králík se zeleninou | recept. Králičí maso je jedním z nejlehčeji stravitelných mas, má jemná vlákna, bílé maso obsahuje minimum tuku. Obsahuje však puriny, takže konzumace se nedoporučuje lidem trpícím zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi – dnou. Králičí maso je mdlé chuti, při úpravě s tím počítáme a používáme různé druhy koření, bylinek nebo kořenovou zeleninu. Jednou za čas je králík příjemným zpestřením v kuchyni, proto neváhejte, jestliže vám králíka někdo nabídne.
Co je potřeba
králík
1 mrkev
1 kořen petržele
kousek celeru
600 g cibule
300 g anglické slaniny
sůl
bobkový list
celý pepř
nové koření
1
Nejprve si přichystáme králičí maso. Králíka naporcujeme nůžkami na drůbež. Odstříhneme zadní stehna, přední nohy a zbytek naporcujeme na úhledné kousky.
2
Každý kousek osoleného masa obalíme tence nakrájenými plátky prorostlé anglické slaniny. Králičí maso je sušší, obsahuje velmi málo tuku, proto k pečeni přidáváme slaninu nebo třeba vepřový bůček. Zbytek slaniny pokrájíme do pekáče pod maso.
3
Omytou a očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky a vložíme pod králičí maso do pekáče. Na zeleninu naskládáme králičí porce se slaninou a přikryjeme nahrubo pokrájenou cibulí. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Podlijeme 200 ml vody, přikryjeme alobalem nebo víkem a dáme do trouby péci při těplotě 180 °C.
4
Asi po 40 minutách pečení králíka obrátíme, všechna zelenina tedy bude pod masem. Už nepřikrýváme poklicí. Zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, aby maso zčervenalo. Musí být opečené z obou stran, proto maso obrátíme ještě jednou. Po zhruba 20 minutách bude maso hotové.
5
Hotového pečeného králíka podáváme se zeleninou a výpekem. Jako příloha se hodí brambory nebo bramborové šišky.
6
Jestliže někomu vadí kousky zeleniny a cibule, přidejte trochu smetany a zeleninu rozmixujte. Vznikne hustá omáčka s pikantní chutí. Její vzhled vylepšíte ozdobou ze slaniny a kousků zeleniny, které si dáte stranou.
Králík po italsku | recept. Králík má jemné, bílé, dietní maso s minimem tuku. Je lehce stravitelný a proto se doporučuje na dietní pokrmy. Avšak ne k…
Pečený králík | recept na zdravý oběd nejen pro děti. Králík je velice zdravé a poměrně dietní maso. Pokud jej navíc máte od babičky nebo hodné soused…
Jak připravit zdravější pohoštění na masopust | rady a tipy. Blíží se masopust a s ním spojené hodování. Jestliže nechcete během masopustu přibrat, ne…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku