Jak uvařit králíka ve dvou proměnách pro nejmenší | recept
Králík ve dvou proměnách | recept. Při vaření pro děti je základem příliš nekombinovat, děti mají rádi v jídle jednoduchost. Proto vám zde předkládám tyto dva snadné recepty na králíka, které se mi osvědčily. Množství surovin samozřejmě upravte podle toho, jak staré je vaše dítě. V prvním receptu jde o variaci na dušené králičí maso s bramborovou kaší a druhý recept zase využívá kombinaci rajčat, cukety a těstovin. Vyzkoušejte uvařit vašim dětem králíka dle následujících receptů.
Co je potřeba
Na dušeného králíka se zeleninovou kaší:
- 1 králičí nohu (nebo kus hřbetu)
- 1 malou mrkev
- kousek celeru
- 1 menší bramboru
- sůl na dochucení (podle věku dítěte)
Na králíka na zelenině s těstovinami:
- 1 králičí nohu (nebo kus hřbetu)
- 3 plátky cibule
- 1 menší rajče
- kousek cukety
- sůl na dochucení
Dušený králík se zeleninovou kaší Jako první si připravíme maso. Králíka opláchneme, vložíme ho do hrnce, zalijeme vlažnou vodou, aby byl ponořený, a trochu osolíme (to samozřejmě podle věku dítěte, do roka byste se měli vyvarovat veškerého solení a kořenění, a i později s ním pouze opatrně). Hrnec přiklopíme a přivedeme k varu a vaříme do měkka.
Mezitím si připravíme přílohu. Brambory, mrkev i celer zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Vhodíme je do menšího hrnce, zalijeme vodou a necháme vařit do změknutí. Jakmile jsou brambory i zelenina hotové, slijeme z nich vodu, trochu osolíme a rozmačkáme brambory i zeleninu na hrubší kaši. Hrubost kaše zvolte podle stáří dítěte.
Když je králík uvařený, vyjmeme ho z hrnce, necháme okapat a nakrájíme na velikost malých soust. U dětské stravy je estetický efekt pokrmů sice neméně důležitý, aby dítě dostalo na předkládané jídlo chuť, ale pokud se už vaše ratolest krmí sama, smíchejte mu maso s kaší do jednoho. Vznikne sice nepříliš úhledná kaše, ale dítě tak nebude vybírat z mističky pouze to, co mu nejvíce chutná.
Králík na zelenině s těstovinami První krok je shodný s prvním receptem. Když se nám králičí maso vaří, připravíme si zeleninovou omáčku. Cibuli si nakrájíme na velice drobné kousky. V rendlíku se silnějším dnem rozpálíme jednu lžíci rostlinného oleje a osmahneme na něm cibuli. Cuketu oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, rajčata omyjeme a také nakrájíme nadrobno. Zeleninu pak přidáme do rendlíku k cibuli a krátce orestujeme. Poté podlijeme trochou vody a dusíme do měkka, aby se slupky rajčat rozpadly. Před podáváním ještě trochu osolíme.
Tipy
Tyto recepty jsou vhodné přibližně od jednoho roku
Diskuze k článku