Jak upéct králíka se zeleninou | recept
Pečený králík se zeleninou | recept. Králičí maso je jedním z nejlehčeji stravitelných mas, má jemná vlákna, bílé maso obsahuje minimum tuku. Obsahuje však puriny, takže konzumace se nedoporučuje lidem trpícím zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi – dnou. Králičí maso je mdlé chuti, při úpravě s tím počítáme a používáme různé druhy koření, bylinek nebo kořenovou zeleninu. Jednou za čas je králík příjemným zpestřením v kuchyni, proto neváhejte, jestliže vám králíka někdo nabídne.
Co je potřeba
- králík
- 1 mrkev
- 1 kořen petržele
- kousek celeru
- 600 g cibule
- 300 g anglické slaniny
- sůl
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
Krok 1
Nejprve si přichystáme králičí maso. Králíka naporcujeme nůžkami na drůbež. Odstříhneme zadní stehna, přední nohy a zbytek naporcujeme na úhledné kousky.
Krok 2
Každý kousek osoleného masa obalíme tence nakrájenými plátky prorostlé anglické slaniny. Králičí maso je sušší, obsahuje velmi málo tuku, proto k pečeni přidáváme slaninu nebo třeba vepřový bůček. Zbytek slaniny pokrájíme do pekáče pod maso.
Krok 3
Omytou a očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky a vložíme pod králičí maso do pekáče. Na zeleninu naskládáme králičí porce se slaninou a přikryjeme nahrubo pokrájenou cibulí. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Podlijeme 200 ml vody, přikryjeme alobalem nebo víkem a dáme do trouby péci při těplotě 180 °C.
Krok 4
Asi po 40 minutách pečení králíka obrátíme, všechna zelenina tedy bude pod masem. Už nepřikrýváme poklicí. Zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, aby maso zčervenalo. Musí být opečené z obou stran, proto maso obrátíme ještě jednou. Po zhruba 20 minutách bude maso hotové.
Krok 5
Hotového pečeného králíka podáváme se zeleninou a výpekem. Jako příloha se hodí brambory nebo bramborové šišky.
Krok 6
Jestliže někomu vadí kousky zeleniny a cibule, přidejte trochu smetany a zeleninu rozmixujte. Vznikne hustá omáčka s pikantní chutí. Její vzhled vylepšíte ozdobou ze slaniny a kousků zeleniny, které si dáte stranou.