Jak upéct koláč s hroznovým vínem | recept
Koláč s hroznovým vínem | recept. Netradiční koláč s bobulemi hroznového vína má svůj původ v maďarské kuchyni. I když zpočátku jsem ho ochutnávala s nedůvěrou, příjemně mě překvapil. Těsto je velmi jemné, náplň šťavnatá a sladká a sníh nahoře se jen rozplývá. Sněhová vrstva se sice při krájení láme, ale tuto drobnou vadu na kráse mu jistě odpustíte, až ho poprvé ochutnáte. Vyzkoušejte vynikající koláč s hroznovým vínem.
Co je potřeba
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 5 žloutků
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček kypřícího prášku
- hroznové víno
- sekané oříšky
Na sníh:
- 5 bílků
- 150 g moučkového cukru
- volitelně vanička měkkého tvarohu
Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Pomocí malého válečku (nebo rukama) těsto vyválíme a vytvarujeme zvednuté okraje. Korpus se může potřít oslazeným tvarohem z vaničky, ale v původním receptu to není. Tvaroh jsem přidala, aby se moučník lépe krájel a kuličky vína držely na místě.
Koláč vkládáme do vyhřáté trouby a velmi zvolna pečeme. V elektrické troubě pečeme z obou stran na středním roštu při teplotě 160 °C. Takto nízká teplota je nutná kvůli správnému upečení sněhu. Začne-li se horní sněhová vrstva barvit dorůžova, je koláč upečen. Krájíme ostrým zoubkovaným nožem po úplném vychladnutí.
Diskuze k článku