Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct karamelové dortíčky | recept

Jak upéct karamelové dortíčky | recept

Karamelové dortíčky | recept. Karamelové dortíčky svým vzhledem i chutí připomínají známý medovník. Karamelová chuť by jistě neměla v kolekci vánočního nebo svatebního cukroví chybět. Tyto dortíčky jsou snadné na přípravu. Karamel obsahuje jak těsto, tak náplň. Do náplně se přidává Salko. Dnes už se dá karamelizované koupit v obchodech, odpadá tedy zdlouhavé vaření kondenzovaného mléka ve vodní lázni.

Co je potřeba

na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 250 g másla
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 lžíce karamelu (nebo Salka)
  • 1 karamelový pudink

na krém:

  • 100 g másla
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 1/2 plechovky karamelového Salka
  • 200 g strouhaných vlašských ořechů
  • podle chuti rum
1

Nejprve si připravíme těsto. Všechny připravené a odvážené suroviny vložíme do misky a prohněteme v těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladničce přes noc odležet. Je lepší mouku na přípravu pečiva prosít přes jemné síto. Mouka se nakypří a pečivo z ní je křehčí.

2

Druhý den na vhodné podložce vyválíme placku na tloušťku 2 mm. Vykrajujeme tvořítkem kolečka, která opatrně přeneseme na pečící plech. Vkládáme do předem předehřáté trouby a pečeme při teplotě 170 °C. Orientační doba je asi 8 minut. Odkrojky, které zbydou po vykrájení koleček upečeme a použijeme na posypání hotových dortíků. Po vychladnutí plníme krémem vždy dvě kolečka k sobě. Boky i horní plochu dortíku také potřeme krémem a dortík obalíme v rozdrobených odkrojcích těsta.

3

Krém k plnění si připravíme tak, že utřeme máslo s karamelovým Salkem. Cukr nemusíme přidávat, je to na vašem uvážení. Přidáme jemně strouhané ořechy a ochutíme rumem. Dortíčky jsou odležené už za 3 dny po naplnění. Přeji dobré chutnání.

Tipy

Dortíčky místo posypu drobečky můžete polít čokoládovou polevou a ozdobit ořechem.

Varování

Do těsta nepřidávejte více mouky než je v receptu. Nepodsypávejte při vyvalování. Používejte papír na pečení nebo silikonovou podložku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct skořicové čtverečky | recept
Jak upéct skořicové čtverečky | recept
Skořicové čtverečky si oblíbí především děti. Svojí chutí totiž připomínají skořicové snídaňové cereálie jedné známé značky. U nás doma je to nejoblíb…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.