Jak upéct karamelové dortíčky | recept
Karamelové dortíčky | recept. Karamelové dortíčky svým vzhledem i chutí připomínají známý medovník. Karamelová chuť by jistě neměla v kolekci vánočního nebo svatebního cukroví chybět. Tyto dortíčky jsou snadné na přípravu. Karamel obsahuje jak těsto, tak náplň. Do náplně se přidává Salko. Dnes už se dá karamelizované koupit v obchodech, odpadá tedy zdlouhavé vaření kondenzovaného mléka ve vodní lázni.
Co je potřeba
na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 2 celá vejce
- 250 g másla
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 lžíce karamelu (nebo Salka)
- 1 karamelový pudink
na krém:
- 100 g másla
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 1/2 plechovky karamelového Salka
- 200 g strouhaných vlašských ořechů
- podle chuti rum
Krok 1
Nejprve si připravíme těsto. Všechny připravené a odvážené suroviny vložíme do misky a prohněteme v těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladničce přes noc odležet. Je lepší mouku na přípravu pečiva prosít přes jemné síto. Mouka se nakypří a pečivo z ní je křehčí.
Krok 2
Druhý den na vhodné podložce vyválíme placku na tloušťku 2 mm. Vykrajujeme tvořítkem kolečka, která opatrně přeneseme na pečící plech. Vkládáme do předem předehřáté trouby a pečeme při teplotě 170 °C. Orientační doba je asi 8 minut. Odkrojky, které zbydou po vykrájení koleček upečeme a použijeme na posypání hotových dortíků. Po vychladnutí plníme krémem vždy dvě kolečka k sobě. Boky i horní plochu dortíku také potřeme krémem a dortík obalíme v rozdrobených odkrojcích těsta.
Krok 3
Krém k plnění si připravíme tak, že utřeme máslo s karamelovým Salkem. Cukr nemusíme přidávat, je to na vašem uvážení. Přidáme jemně strouhané ořechy a ochutíme rumem. Dortíčky jsou odležené už za 3 dny po naplnění. Přeji dobré chutnání.
Dortíčky místo posypu drobečky můžete polít čokoládovou polevou a ozdobit ořechem.
Do těsta nepřidávejte více mouky než je v receptu. Nepodsypávejte při vyvalování. Používejte papír na pečení nebo silikonovou podložku.