Jak upéct jemné pečivo z lineckého těsta | recept
Cukroví z lineckého těsta slepené marmeládou je vánoční evergreen. Linecké těsto je křehké a po správném odležení se rozplývá na jazyku. Pokud se domníváte, že název těsta má něco společného s rakouským Lincem, tak se mýlíte. V Rakousku neznají linecké těsto, jen linecký koláč. Lineckému těstu říkají křehké. A našim lineckým koláčkům zase linecké oči. Recept, který nabízím, je tedy správně z křehkého těsta. Odjakživa jsme mu říkali linecké, je jemné a má výbornou chuť. Určitě vyzkoušejte!
Co je potřeba
- 300 g hladké mouky
- 80 g cukru moučky
- 200 g másla nebo Hery
- 2 žloutky
- trocha citronové kůry
- vanilkový cukr
Nejprve si připravíme těsto. Suché přísady prosijeme do hlubší mísy. Přidáme změklý tuk pokrájený na kousky, žloutky a citronovou kůru. Prohněteme a jemné tukové těsto dáme do chladničky na několik hodin ztuhnout.
Vychladlé těsto vyvalujeme na nepřilnavé podložce přes papír na pečení. Nepodsypáváme moukou, není to třeba. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka (kolečka plná a kolečka s otvorem uprostřed), která pečeme v předem vyhřáté troubě při střední teplotě 180 °C až 190 °C. Když se povrch cukroví zbarví do zlatova, jsou koláčky upečené.
Hotová linecká kolečka promazáváme pikantní marmeládou, oblíbená je rybízová nebo mirabelková. Do hustější marmelády můžete kápnout trochu rumu. Koláčky cukrujeme před podáváním. Doba k rozležení koláčků je přibližně týden. Ať vám chutná.
Diskuze k článku