Jak upéct jedinečný datlový chlebíček s černým čajem | recept na moučník
Upečte si podle našeho receptu prvotřídní sladký chlebíček, o jehož nezaměnitelnou chuť se spolu s intenzivními ořechy a výrazným sušeným ovocem zaslouží i delikátní černý čaj. Ten je nápaditě využitý ke změkčení datlí a následně i k pozvednutí vláčnosti máslově jemného třeného těsta.
Co je potřeba
- 200 g sušených vypeckovaných datlí
- 200 ml horkého černého čaje
- 100 g másla
- 1 vajíčko
- 80 g moučkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 g mletých ořechů
- 50 g sušených brusinek
- 100 g sušených fíků
Pečení a závěrečné zdobení
Nyní těsto urovnejte do vymazané či pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy, případně srnčího hřbetu, povrch uhlaďte stěrkou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) asi tak 50 minut. Před vytažením z trouby raději propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Je-li suchá bez vlhkých drobečků, chlebíček je upečený. Po vychladnutí jej vyklopte a krájejte na plátky.
Před samotným krájením můžete chlebíček ještě ozdobit klasickou citronovou polevou z moučkového cukru a citronové šťávy. Poleva příjemně rozetne jeho sladší nádech způsobený sušeným ovocem.
Moučníky pečené ve formě na srnčí hřbet, tzv. sladké chlebíčky můžete upéct i pro osoby s celiakií v bezlepkové verzi. Ať už si vyberete jakýkoli recept na chlebíček z našeho webu, ručíme za to, že si pochutnáte.
Tipy
- Půl deci rumu přidaná do horkého čaje významně zlepší jak chuť, tak vůni upečeného chlebíčku.
Diskuze k článku