Jak upéct jedinečný datlový chlebíček s černým čajem | recept na moučník
Upečte si podle našeho receptu prvotřídní sladký chlebíček, o jehož nezaměnitelnou chuť se spolu s intenzivními ořechy a výrazným sušeným ovocem zaslouží i delikátní černý čaj. Ten je nápaditě využitý ke změkčení datlí a následně i k pozvednutí vláčnosti máslově jemného třeného těsta.
Co je potřeba
- 200 g sušených vypeckovaných datlí
- 200 ml horkého černého čaje
- 100 g másla
- 1 vajíčko
- 80 g moučkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 g mletých ořechů
- 50 g sušených brusinek
- 100 g sušených fíků
Krok 1
Ze všeho nejdříve nakrájejte na drobné kousky datle, vhoďte je do mísy, zalijte horkým černým čajem a takto nechejte alespoň 2 hodiny louhovat.
Krok 2
Ve větší míse spolu utřete máslo pokojové teploty, cukr a vajíčko.
Krok 3
Přisypte mouku s práškem do pečiva a vše rozpracujte ve vláčné, tvárné, tužší těsto.
Krok 4
Do vytvořeného základu pak nejlépe dlaní zapracujte mleté ořechy, sušené brusinky a nadrobno nakrájené fíky.
Krok 5
Nakonec přidejte celý obsah misky, ve které jste datle namáčeli, tedy datle i se zbylým černým čajem. Tím těsto naředíte a půjde opět vařečkou promíchat.
Krok 6
Nyní těsto urovnejte do vymazané či pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy, případně srnčího hřbetu, povrch uhlaďte stěrkou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) asi tak 50 minut. Před vytažením z trouby raději propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Je-li suchá bez vlhkých drobečků, chlebíček je upečený. Po vychladnutí jej vyklopte a krájejte na plátky.
Před samotným krájením můžete chlebíček ještě ozdobit klasickou citronovou polevou z moučkového cukru a citronové šťávy. Poleva příjemně rozetne jeho sladší nádech způsobený sušeným ovocem.
Krok 7
Moučníky pečené ve formě na srnčí hřbet, tzv. sladké chlebíčky můžete upéct i pro osoby s celiakií v bezlepkové verzi. Ať už si vyberete jakýkoli recept na chlebíček z našeho webu, ručíme za to, že si pochutnáte.
- Půl deci rumu přidaná do horkého čaje významně zlepší jak chuť, tak vůni upečeného chlebíčku.