Jahodový koláč | recept. Jahodové koláče neodmyslitelně patří k tomuto ročnímu období. Jejich variabilita je poměrně široká, ale jak se říká, v jednoduchosti je krása. Tento recept vypadá na první pohled naprosto obyčejně, lité těsto a drobenka. Neobvyklou přísadou je v jahodovém koláči podmáslí, které dodá těstu na vláčnosti, nadýchanosti a zároveň i lehké nakyslosti. Nenechte se tedy na první pohled zmást. Tímto koláčem určitě zabodujete a budete se k němu často vracet, i díky tomu, že lze jednoduše obměňovat použité ovoce.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
500 g jahod
200 g polohrubé mouky
200 g hrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
150 g krupicového cukru
1 vejce
500 ml podmáslí
125 ml rostlinného oleje
Na drobenku si připravte:
130 g hrubé mouky
60 g másla
130 g krupicového cukru (můžete použít i třtinový)
1
V prvním kroku si připravíme jahody. Zbavíme je šťopek, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Pokud bychom používali mražené jahody, necháme je povolit a trochu slijeme vodu, kterou pustí. Poté se pustíme do přípravy těsta. Do menší mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva.
2
Do jiné mísy rozklepneme vejce a přisypeme cukr. Obě suroviny vyšleháme do pěny. Následně do vaječné směsi přidáme prosátou mouku, promícháme. Nakonec vlijeme podmáslí a olej, všechno zpracujeme na měkké těsto.
3
V dalším kroku plech lehce polijeme vodou, aby pečicí papír, kterým plech potáhneme, lépe přilnul a těsto nám šlo dobře rozprostřít. Na plech vyložený pečicím papírem opatrně nalijeme připravené těsto. .
4
Troubu předehřejeme na teplotu 220 ˚C, u horkovzdušné trouby nastavte teplotu přibližně o 20 °C méně. Připravené těsto rovnoměrně poklademe nakrájenými jahodami. .
5
V hlubší míse si připravíme drobenku. Připravíme ji tak, že do mísy nasypeme cukr i mouku a přidáme na kostky nakrájené máslo. Drobenku propracujeme pomocí prstů a posypeme jí koláč.
6
Plech vložíme doprostřed trouby a pečeme přibližně 40 minut, dokud drobenka nezezlátne. Koláč můžeme podávat i vlahý nakrájený na řezy. Přeji vám dobré chutnání!
Jak upéct rychlou jahodovou buchtu na plech | recept. Jednoduché jahodové řezy s kokosem na plech budete mít hotové „vcukuletu“. Nic nemusíte vážit, i…
Třešňový koláč z podmáslí | recept. Ovocné koláče k létu patří. Kdy jindy si je dopřávat, když ne teď. Postupně dozrávají různé ovocné druhy a moučník…
Cukrářský jahodový koláč | recept. Ovocných koláčů není nikdy dost. Všichni je milují, příprava je snadná a v sezoně můžete mít pokaždé jiný. Stačí mě…
Banánová bábovka | recept. Následující recept využijete, zbydou-li vám doma přezrálé hnědé banány, na které už nikdo nemá chuť. Uvnitř bývají banány j…
Diskuze k článku