Domácí dalamánky s chlebovou strouhankou | recept. Někdy se stane, že dojde pečivo, do obchodu je daleko a doma máte jen ztvrdlý chléb. Nic není ztraceno. Podle následujícího receptu si snadno upečete čerstvé domácí dalamánky za pár korun. Těsto na dalamánky je univerzální, využijete ho i na přípravu chlebové pizzy nebo slaných koláčků.
Co je potřeba
100 g strouhanky z tvrdého chleba
200 g hladké mouky
lžička drceného kmínu
trochu soli
30 g droždí
vlažná voda
1
Na dalamánky budete potřebovat strouhanku z tvrdého chleba nebo jiného celozrnného pečiva. Nehodí se strouhanka z bílého pečiva. Strouhanka musí být jemná bez větších hrudek. Případné větší kousky předem rozdrťte válečkem na těsto nebo je odstraňte. Strouhanku promíchejte shladkou moukou, solí a kmínem.
2
Do 150 ml vlažné vody rozdrobte droždí, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Kvásek pak přidejte do směsi v misce a vypracujte tužší těsto. Je možné, že bude třeba přidat vodu. Těsto nechte přibližně hodinu kynout. Misku přikryjte utěrkou.
3
Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké díly a tvarujte bochánky nebo šišky. Ukládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Můžete je shora naříznout, ale není to nutné. Pečte je ve vyhřáté troubě při 190 °C přibližně půlhodinu.
4
Z těsta můžete vytvářet i malé koláčky. Nazdobte je podle fantazie. Já doporučuji jednoduše posypat strouhanou Nivou a kousky anglické slaniny.
Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu. Máte chuť vyzkoušet si pečení domácího chleba? Koupili jste si domácí pekárn…
Jak upéct výborný domácí chléb | recept. Jak upéct výborný domácí chléb? Uvidíte, že to není tak složité, jak by se mohlo zdát. A má to své výhody. Ne…
Jak upéct výborné domácí houstičky | recept. Jak potěšit rodinu a upéct výborné domácí houstičky? Poradím vám jak na to. Výhodu mají hospodyňky, které…
Jak upéct domácí rohlíky | recept na domácí pečivo. Pečení domácího pečiva se v posledních letech stalo módou. Kdo někdy nezkusil upéct chléb nebo roh…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku