Jak upéct cukroví Mozartův tolar | recept na vánoční cukroví
Jak upéct cukroví Mozartův tolar | recept na vánoční cukroví. Sušenky podle následujícího receptu jsou sice o něco náročnější na čas, ale jejich výroba není nijak složitá. Je to cukroví líbivé a i velmi dobře chutná. Původ receptu se mi nepodařilo dohledat, s různými obměnami se peče u našich sousedů v Rakousku a Německu. Pevně věřím, že Mozartovy tolárky zachutnají i vám.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa
- 100 g mletých mandlí
Marcipánové těsto:
- 200 g marcipánové hmoty
- 75 g moučkového cukru
- několik kapek zeleného barviva
Náplň:
- 150 g nugátového (kaštanového krému)
Poleva:
- 100 g čokolády
- 20 g Omegy
- lžička oleje
+ pistácie na posyp
Mouku, kakao, mleté mandle a cukr nasucho promíchejte. Utvořte ve středu důlek a rozbijte do něj vejce. Změklé máslo nakrájejte na kousky a přidejte do misky.
Nejprve si pomozte nožem – rozsekejte máslo a obalte kousky v mouce a žloutku, pak rukama rychle vypracujte drobenku a tu pak spojte v těsto. Je důležité pracovat rychle, aby se těsto přílišným hnětením nezahřívalo a neřídlo.
Těsto zabalte a nechejte dvě hodiny v chladničce odpočívat.
Kolečko z marcipánu vykrajujte z mandlového těsta. Mandlové těsto si můžete vyrobit doma sami, nebo využít marcipánovou hmotu z obchodu. Hmotu nastrouhejte na nudličky a propracujte s cukrem a několika kapkami zelené potravinářské barvy. Barvu lze vynechat, kolečka mohou zůstat bílá. Vykrájejte kolečka stejného průměru jako mají ta z těsta.
Do středu každého upečeného kolečka dejte trochu náplně. Náplň je zcela ve vaší kompetenci. Může být umíchaná z kousku másla a Nutelly, může to být kaštanový nebo nugátový krém či jiná tmavá kakaová.
Abyste si usnadnili práci, krém nanášejte zdobičkou nebo cukrářským sáčkem s hvězdicovým nástavcem. Při slepování kolečka lehce zmáčknete a krém se sám rozprostře po celém kousku. Cukroví skládejte ze dvou krémem nastříkaných koleček a mezi ně vložte vykrojený marcipán.
Čokoládu nalámejte na kousky a zahřívejte při nízké teplotě s tukem a olejem. Promíchávejte, aby se směs dobře spojila. Každý kousek namočte v čokoládě a nechte částečně zaschnout. Teprve pak posypte sekanými nesolenými pistáciemi. Čokoláda musí před zdobením lehce ztuhnout, do příliš tekuté se část pistácií ponoří a kontrast barev není tak patrný.
Diskuze k článku