Jak upéct marcipánové sušenky s pistáciemi | recept na vánoční cukroví
Jak upéct marcipánové sušenky s pistáciemi | recept na vánoční cukroví. Cukroví z tohoto receptu připravujte jako jedno z posledních. Podkladové sušenky mohou být upečené do zásoby, ale krémem sušenky doplňte krátce před slavnostní příležitostí. Cukroví je z německé kuchařky a u nás je hodně oblíbené. Zmizí jako jedno z prvních. Pečeme ho k různým příležitostem, nejen na Vánoce.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- na špičku nože kypřící prášek na pečení
- 1 vanilkový cukr
- strouhaná kůra z 1 citronu
- 1 vejce
- 125 g másla
- 30 g crème fraîche
Náplň:
- 50 g pistácií
- 200 g marcipánové hmoty
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- 80 g másla
Poleva:
- 100 g čokolády
- 20 g ztuženého tuku
- 2 lžičky oleje
- trochu sekaných pistácií na posyp
Z těsta vyválejte placku tloušťky 3 mm a vykrajujte kolečka. Těsto vyvalujte mezi dvěma papíry na pečení nebo na silikonové podložce. Pokud je to jen trochu možné, nepodsypávejte moukou.
Vykrájené kousky přeneste na plech a upečte při 160 °C. Kolečka se upečou přibližně za 12–15 minut. Nechte je vychladnout na kuchyňské mřížce.
Krém připravíte z mletých pistácií, strouhané marcipánové hmoty, změklého másla, kakaa a rumu. Vše dohromady spojte v hladkou hmotu. Budete ji sáčkem s řezanou cukrářskou špičkou stříkat na kolečka. Je-li třeba, upravte hustotu přidáním tekutiny nebo pevné ingredience. Na každé kolečko naneste kopeček náplně a nechte v chladničce vychladit.
Nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni společně se ztuženým tukem a olejem. Vychlazené cukroví namáčejte v polevě a ozdobte sekanými pistáciemi. Aby byly pistácie hezčí na pohled, spařte je vroucí vodou a oloupejte slupku (stejně jako mandle). Cukroví uchovávejte v chladu v uzavřené nádobě, aby nepřijalo pachy z jiných potravin.
Varování
Cukroví se peče a zdobí nesolenými a nepraženými pistáciemi.
Diskuze k článku