Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct čokoládové muffiny z pařížské šlehačky | recept

Jak upéct čokoládové muffiny z pařížské šlehačky | recept

Rychlé promísení několika základních surovin a jejich následné obohacení pařížskou šlehačkou, ještě k tomu podpořenou tmavým kakaem, dá za vznik temnému, šlehačkově vláčnému těstu, které po ozdobení hořkou čokoládou a rychlém upečení ohromí coby skvostný, plně čokoládový muffin povznesený dotekem pařížské šlehačky.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím surovin upečete 18 drobnějších plně čokoládových muffinů

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1–2 lžíce tmavého kakaa
  • 1 pařížská šlehačka
  • 50 ml mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100–150 g vysokoprocentní hořké čokolády nebo čokolády na vaření
1

Pro nadýchaný a rychlý základ těchto plně čokoládových muffinů rozklepněte všechna vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a žloutky společně s cukrem metličkou vymíchejte v bělavou pěnu.

oddělení žloutků od bílků, včetně vymíchání žloutků s cukrem do nadýchané základu těchto plně čokoládových muffinů
2

Do vaječné pěny přisypejte mouku s práškem do pečiva a rozpracujte v těsto.

vmísení mouky a prášku do pečiva do vaječné pěny
3

Do částečně rozpracovaného, zatím světlého těsta pak přisypejte tmavé kakao, vlijte mléko s pařížskou šlehačkou a vypracujte nyní již čokoládově tmavé, hladké, ale pevnější těsto, tolik potřebné k rychlému dokončení čokoládových muffinů.

Recept na domácí šlehačku od paní čtenářky Zdeny Křížové:

Potřebujeme:
mixer, 2 dcl čerstvého mléka (ne z krabice), 125 g másla (polovinu másla, které váží 250 g)

Postup:
Máslo nakrájíme na kousky a vložíme do mixeru. Mléko zahříváme a stále ho sledujeme, pokud se nezačne dělat tenký škraloup. Jakmile se začne tvořit, mléko nalijeme do mixeru a 2 minuty mixujeme.

Pokud chceme pařížskou šlehačku, dáme do mixeru kakao a vše mixujeme (máslo, mléko a kakao).

Po umixování dáme do nádoby a do lednice, nejlépe na 24 hodin. Šlehačka se ušlehá se ztužovačem šlehačky (nemusí být), vždy se perfektně ušlehá.

vmíchání kakaa, mléka a pařížské šlehačky do rozpracovaného těsta
4

Nakonec do tmavého pevnějšího těsta zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků, čímž těsto naředíte a bude klasicky lité tak, jak je pro muffiny obvyklé.

provzdušení těsta vyšlehaným tuhým sněhem
5

Připraveným, pařížskou šlehačkou obohaceným těstem nyní vyplňte formičky na muffiny vyložené papírovými košíčky. Formičky, respektive košíčky plně maximálně do 2/3.

rozdělení tmavého těsta do formiček na muffiny
6

Do těsta každého muffinu pak před pečením vmáčkněte zlomek hořké čokolády, aby upečené muffiny byly opravdu plně čokoládové a teprve poté přesuňte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C), kde čokoládové muffiny pečte 25–30 minut.  Po upečení nechejte ve formičkách vychladnout.

ozdobení muffinů úlomkem hořké čokolády a dokončení již plně čokoládových muffinů

Tipy

  • Čokoládový akcent těchto muffinů z pařížské šlehačky lze rovněž podpořit přidáním čokoládové Nutelly, a to i tak nápaditě, že do formičky nanesete 1–2 lžíce těsta, přidáte ½ lžičky Nutelly a překryjete další částí těsta.

https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-nutellu-recept.html

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.