Jak upéct čokoládové muffiny z pařížské šlehačky | recept
Rychlé promísení několika základních surovin a jejich následné obohacení pařížskou šlehačkou, ještě k tomu podpořenou tmavým kakaem, dá za vznik temnému, šlehačkově vláčnému těstu, které po ozdobení hořkou čokoládou a rychlém upečení ohromí coby skvostný, plně čokoládový muffin povznesený dotekem pařížské šlehačky.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím surovin upečete 18 drobnějších plně čokoládových muffinů
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 3 vajíčka
- 1–2 lžíce tmavého kakaa
- 1 pařížská šlehačka
- 50 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100–150 g vysokoprocentní hořké čokolády nebo čokolády na vaření
Pro nadýchaný a rychlý základ těchto plně čokoládových muffinů rozklepněte všechna vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a žloutky společně s cukrem metličkou vymíchejte v bělavou pěnu.
Do částečně rozpracovaného, zatím světlého těsta pak přisypejte tmavé kakao, vlijte mléko s pařížskou šlehačkou a vypracujte nyní již čokoládově tmavé, hladké, ale pevnější těsto, tolik potřebné k rychlému dokončení čokoládových muffinů.
Recept na domácí šlehačku od paní čtenářky Zdeny Křížové:
Potřebujeme:
mixer, 2 dcl čerstvého mléka (ne z krabice), 125 g másla (polovinu másla, které váží 250 g)
Postup:
Máslo nakrájíme na kousky a vložíme do mixeru. Mléko zahříváme a stále ho sledujeme, pokud se nezačne dělat tenký škraloup. Jakmile se začne tvořit, mléko nalijeme do mixeru a 2 minuty mixujeme.
Pokud chceme pařížskou šlehačku, dáme do mixeru kakao a vše mixujeme (máslo, mléko a kakao).
Po umixování dáme do nádoby a do lednice, nejlépe na 24 hodin. Šlehačka se ušlehá se ztužovačem šlehačky (nemusí být), vždy se perfektně ušlehá.
Tipy
- Čokoládový akcent těchto muffinů z pařížské šlehačky lze rovněž podpořit přidáním čokoládové Nutelly, a to i tak nápaditě, že do formičky nanesete 1–2 lžíce těsta, přidáte ½ lžičky Nutelly a překryjete další částí těsta.
Diskuze k článku