Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct citronovo-jablečný koláč | recept

Jak upéct citronovo-jablečný koláč | recept

Citronovo-jablečný koláč | recept. Tento recept jsem získala úplnou náhodou před několika lety a od té doby je oblíbeným moučníkem celé naší rodiny. Jeho příprava není příliš náročná a přesto je poměrně netradiční a určitě s ním sklidíte úspěch. Koláč se hodí i pro slavnostnější účely. Citrony tvoří kyselý protipól k jablkům, ty zas zajistí vláčnost koláče. Společně tak tvoří vyváženou dvojici, výsledná chuť koláče je překvapivá a osvěžující.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • kůru a šťávu ze 2 citronů
  • 4 velká vyzrálá jablka
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilkového pudinku
  • 40 g másla (rozpuštěného)
  • 200 g krupicového cukru (může být i méně)
  • 500 g listového těsta
  • hladká mouka na poprášení válu
  • případně zakysaná smetana k podávání
1

Nejprve si troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si větší misku a nastrouháme do ní kůru ze dvou citronů, ideálně v biokvalitě. Lze použít i sušenou. Z citronů vymačkáme šťávu. Jablka zbavíme slupek a nastrouháme je nahrubo. Takto upravená jablka přidáme k citronové kůře. Vše zalijeme citronovou šťávou a důkladně zamícháme.

2

Dále si rozklepneme tři vejce, které jednotlivě přidáváme k jablečno-citronové směsi a společně vymícháme. Rozpustíme si máslo a dohromady se dvěma lžičkami vanilkového pudinku přidáme do mísy. Odvážíme krupicový cukr a zamícháme do ovocné náplně. Množství cukru můžeme regulovat podle sladkosti nebo kyselosti jablek.

3

Vál lehce poprášíme hladkou moukou, na něj přeneseme listové těsto a vyválíme ho tak, aby bylo o něco větší, než je plech. Ten vyložíme pečicím papírem. Poté na něj přesuneme těsto a z té části, která bude přečnívat, vytvoříme okraje. Na těsto nalijeme připravenou jablečno-citronovou náplň.

4

Připravený syrový koláč vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut. Náplň musí získat pevnou konzistenci a těsto musí zezlátnout. Upečený koláč necháme vychladit a podáváme krájený na řezy, popřípadě doplníme zakysanou smetanou. Přeji vám dobrou chuť.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na řezy Opilý František | recept
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.