Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept. Vláčné, pevné a máslově jemné těsto, ve kterém se snoubí sladká bílá čokoláda se svěžím citronem, vytvoří spolu s lahodným krémem ze smetanového sýru opravdu neodolatelný koláč.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 30 x 20 cm
Těsto:
100 g bílé čokolády
150 g másla
3 vajíčka
180 g krupicového cukru
75 ml citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
300 g hladké mouky
Krém:
150 g smetanového sýru (žervé, Lučina)
230 g bílé čokolády
2 lžičky citronové kůry
Posyp:
30–50 g najemno nastrouhané bílé čokolády
Pozn.: k přípravě koláče budou stačit dva větší citrony.
1
Bílou čokoládu spolu s máslem pomalu rozpouštějte ve vodní lázni. Směs promíchávejte do té doby, než se obě ingredience propojí.
2
Elektrickými metlami vyšlehejte do pěny vajíčka s krupicovým cukrem acitronovou šťávou.
3
Do vyšlehaných vajíček přilijtečástečně vychladlou směs čokolády s máslema přisypte nastrouhanou citronovou kůru.
4
Nakonec promíchejte s moukou a důkladně propracujte do litého, tužšího těsta.
5
Těsto rozprostřete pomocí stěrky do formy vyložené pečičím papírem a povrch uhlaďte.
6
Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25-30minut. Ke konci pečení vpíchněte do těsta špejli a zkontrolujte, zda se těsto nelepí. Korpus by měl být pevný a pružný. Nechejte ve formě vychladnout.
7
Pro přípravu krému rozpusťte ve vodní lázni bílou čokoládu.
8
V misce vymíchejte žervé s citronovou kůrou.
9
Rozpuštěnou čokoládu pak do ochuceného žervé přimíchejte. Krémem rovnoměrně potřete vychladlý korpus a zasypte nastrouhanou bílou čokoládou.
10
Takto připravený koláč dejte do lednice řádně zatuhnout. Krájejte na porce nejlépe až druhý den.
Tipy
Dalším možným doplněním upečeného korpusu je citronová poleva. Tu snadno připravíte vymícháním moučkového cukru (100 g) s citronovou šťávou (80 ml) a nastrouhanou citronovou kůrou (1 lžíce). Polevou pak vychladlý korpus potřete a nechte zatuhnout.
Citronové tartaletky s mandlemi | recept. Tento původně francouzský recept se zabydlel v naší kuchyni a je hodně oblíbený. Tartaletky mají výraznou vů…
Jak upéct povidlový koláč z bramborového těsta s ořechovou krustou | recept. Vláčné bramborové těsto odlehčené vyšlehaným bílkem, které je proložené p…
Jak upéct francouzský jablečný koláč provoněný hřejivým kořením | recept. Francouzské koláče jsou bezpochyby těmi nejelegantnějšími moučníky, které si…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku