Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct citronové tartaletky s mandlemi | recept

Jak upéct citronové tartaletky s mandlemi | recept

Citronové tartaletky s mandlemi | recept. Tento původně francouzský recept se zabydlel v naší kuchyni a je hodně oblíbený. Tartaletky mají výraznou vůni a citronovou chuť. Podle chuti obměňuji náplň. Místo citronu lze použít pomeranč nebo limetu. Mandle můžete vyměnit za mletý strouhaný kokos i jiný druh náplně. Těsto je univerzální pro všechny sladké verze. 

Co je potřeba

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 1 kávová lžička moučkového cukru

Náplň:

  • 3 celá vejce
  • 125 g másla
  • 125 g strouhaných mandlí
  • kůra ze 2 citronů
  • šťáva ze 3 citronů
  • 200 g moučkového cukru
1

Z hladké mouky, cukru, soli a změklého másla rukama vypracujte tuhé, drobivé těsto. Nechte ho odpočívat po dobu přípravy náplně v pokojové teplotě.

2

Na náplň ušlehejte celá vejce s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Strouhané mandle promíchejte s kůrou a přidejte k vaječné směsi. Máslo rozpusťte, nechte zchladnout a ještě tekuté společně s mandlemi přidejte k ostatním ingrediencím. Promíchejte, vzniklá hmota bude řidší konzistence.

3

Do formiček na tartaletky (nebo košíčky) vtlačujte kousky těsta v tenké vrstvě. Na těsto lžící nalijte náplň. Nechte kousek horního okraje volný, neplňte formičky do roviny, lépe se pak vyklápějí.

4

Tartaletky upečte v troubě vyhřáté na teplotu 160 °C. Až začnou okraje hnědnout, budou hotové. Nechte je vychladnout a pak teprve vyklápějte. Při vyklápění horkých košíčků se těsto trhá. Vychladlé se mohou pocukrovat nebo polít čokoládou a dozdobit podle fantazie.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct velikonoční cukroví | recept
Jak upéct velikonoční cukroví | recept
Velikonoční cukroví | recept. Blíží se Velikonoce a je třeba se na koledníky připravit. Leckde na vesnicích ještě chodí koledníci od domu k domu a je…
Jak na řezy Opilý František | recept
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.