Jak upéct citronové tartaletky s mandlemi | recept
Citronové tartaletky s mandlemi | recept. Tento původně francouzský recept se zabydlel v naší kuchyni a je hodně oblíbený. Tartaletky mají výraznou vůni a citronovou chuť. Podle chuti obměňuji náplň. Místo citronu lze použít pomeranč nebo limetu. Mandle můžete vyměnit za mletý strouhaný kokos i jiný druh náplně. Těsto je univerzální pro všechny sladké verze.
Co je potřeba
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- špetka soli
- 1 kávová lžička moučkového cukru
Náplň:
- 3 celá vejce
- 125 g másla
- 125 g strouhaných mandlí
- kůra ze 2 citronů
- šťáva ze 3 citronů
- 200 g moučkového cukru
Krok 1
Z hladké mouky, cukru, soli a změklého másla rukama vypracujte tuhé, drobivé těsto. Nechte ho odpočívat po dobu přípravy náplně v pokojové teplotě.
Krok 2
Na náplň ušlehejte celá vejce s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Strouhané mandle promíchejte s kůrou a přidejte k vaječné směsi. Máslo rozpusťte, nechte zchladnout a ještě tekuté společně s mandlemi přidejte k ostatním ingrediencím. Promíchejte, vzniklá hmota bude řidší konzistence.
Krok 3
Do formiček na tartaletky (nebo košíčky) vtlačujte kousky těsta v tenké vrstvě. Na těsto lžící nalijte náplň. Nechte kousek horního okraje volný, neplňte formičky do roviny, lépe se pak vyklápějí.
Krok 4
Tartaletky upečte v troubě vyhřáté na teplotu 160 °C. Až začnou okraje hnědnout, budou hotové. Nechte je vychladnout a pak teprve vyklápějte. Při vyklápění horkých košíčků se těsto trhá. Vychladlé se mohou pocukrovat nebo polít čokoládou a dozdobit podle fantazie.