Jak upéct cibulové krekry | recept na domácí krekry. Věřili byste, že slané pečivo s cibulí bude dobře chutnat? Já ne, ale tento recept mně zaujal a po přečtení diskuse jsem ho lehce poupravila a vyzkoušela i jiný postup. Krekry chutnají velmi dobře, a protože se nemohu rozhodnout, která varianta je chutnější, nabízím obě. Sami posoudíte, zda jsou lepší ty se syrovou, nebo ty s osmahlou cibulkou. Rozpis zůstává stejný pro obě možnosti.
Co je potřeba
350 g hladké mouky
100 g másla
50 g sádla nebo přepuštěného másla
100 g krémového sýra (typu žervé)
1 vejce
1 lžička kypřicího prášku na pečení
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1 lžička drceného kmínu (tymiánu)
250 g cibule
1
Nejprve si připravte cibuli. Nakrájejte ji na velmi drobné kostičky. Rozehřejte sádlo nebo přepuštěné máslo (50 g) a za stálého míchání na něm cibulku osmahněte dožluta. Nechte ji vychladnout, pro další zpracování musí být studená. Na sušenky ze syrové cibule ji stačí jen jemně nakrájet.
2
V misce promíchejte mouku s práškem, solí, sladkou paprikou a mletým nebo drceným kmínem. Nemáte-li v oblibě kmín, nahraďte ho jiným kořením, třeba tymiánem. Samozřejmě s kořením můžete libovolně experimentovat, vždy dodržte ale celkové množství.
3
K sypké směsi přidejte na kousky rozdělený tuk, krémový sýr a osmahlou nebo syrovou cibuli. K sušenkám z osmahlé cibule přidáte už jen 100 g tuku, k syrové cibuli celou dávku, tj. 150 g tuku. Vypracujte těsto a nechte ho v chladu nejméně 30 minut odležet.
4
Na pomoučené desce rozvalujte těsto po menších částech na tenkou placku. Čím slaběji těsto vyválíte, tím křupavější budou krekry. Vykrajujte tvořítkem libovolné tvary. Počítejte s tím, že kousky nebudou mít hladké okraje kvůli kouskům cibule.
5
Rychleji těsto nakrájíte rádlem na čtverce, pruhy a jiné tvary, pak je jen přenesete na plech s papírem na pečení. Zbytky po vykrájení nezapracovávejte do těsta, ztratilo by na kvalitě. Upečte je tak, sice nejsou pro parádu, ale jsou nejkřupavější a snědí se nejrychleji.
6
A nakonec superrychlý způsob, který mě bohužel napadl až na závěr pečení. Těsto rozválejte přímo na plechu s papírem a tam ho také nakrájejte. Během pečení těsto lehounce vyskočí a kousky se od sebe krásně oddělí.
Pečivo na plechu vkládejte do horké trouby a upečte při 200 °C dozlatova. Stačí několik minut. Upečené a vychladlé skladujte v uzavíratelné dóze, aby nezvlhlo.
Listové košíčky s různými slanými náplněmi | recepty. Slané pečivo z listového těsta patří k nejoblíbenějším druhům na různých oslavách. Listové těsto…
Jak upéct sýrové pečivo s ovesnými vločkami | recept na slané krekry. Slané sýrové krekry s ovesnými vločkami jsou vítaným „zobáním“ ke sklence vína n…
Slané cukroví z bramborového těsta | recept. Vánoce se nesou ve znamení bohatě prostřeného stolu. Zlatým hřebem vánočního hodování je množství rozmani…
Diskuze k článku