Jak upéct bublaninu s třešněmi | recept
Bublanina s třešněmi – recept. Čas zrajících třešní znamená v českých domácnostech pečení bublanin s třešněmi, napěchovanými minerály a vitamíny. Samozřejmě, že nejlepší třešně jsou čerstvě natrhané, ale zapečené v sladké buchtě chutnají také výborně. Po třešňové bublanině sáhneme kdykoliv, skvěle chutná k odpolednímu čaji nebo kávičce. Přinášíme recept na rychlou hrníčkovou bublaninu s třešněmi, žádné odvažování, tak nám to nejlépe vyhovuje.
Co je potřeba
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/4 z kostky másla
- 3 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- prášek do pečiva
- citrónová kůra
- špetka soli
- množství třešní podle uvážení
Přípravu bublaniny s třešněmi začneme tím, že oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Postupně zašleháváme žloutky, cukr a změklé máslo. Máslo nemusíme vážit, celé rozkrojíme na polovinu a každou polovinu opět na půl. Takže použijeme čtvrtinu kostky. Pokud máte máslo již použité, čtvrtinu snadno odhadnete. Jedná se o 60 až 70 gr. másla. Přisypeme po částech mouku s kypřicím práškem, přidáme citrónovou kůru, špetku soli a ještě chvíli šleháme.
Připravíme si plech na pečení bublaniny, buď vymazaný a vysypaný moukou, anebo vyložený pečicím papírem. Třešně opláchneme, zbavíme stopek a připravíme si je tak, aby byly použitelné do těsta. To znamená, že třešně odpeckujeme, nebo necháme tak. Odpeckování zabere trochu víc času a tak vůbec nevadí, když necháme třešně i s peckami.
Těsto na bublaninu s třešněmi nalijeme na připravený plech a poklademe třešněmi. Jestliže nám záleží na tom, aby třešně nespadly dolů (na dno plechu), prosypeme je moukou, a pak teprve je do těsta dáváme. Jiná verze je, že je účelově "pohodíme" do těsta, a třešně se různě propadnou i zůstanou na povrchu.
Diskuze k článku